Αλλαγή χρήσεων γής στην Δυτική Λεμεσό την περίοδο 2001-2011 με τη χρήση δορυφορικών εικόνων ikonos - Χαραλάμπους, Άθως (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Στις μέρες που διανύουμε όλο και πιο απαραίτητη είναι η ανάγκη απόκτησης ποιοτικής και μετρητικής πληροφορίας ενός αντικειμένου ή ενός φαινομένου χωρίς τη φυσική επαφή με αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται η επιστήμη της Τηλεπισκόπησης και οι τεχνικές της που αφορούν την συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση δεδομένων που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και τις δραστηριότητες του ανθρώπου σε αυτό. Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να παρουσιάσει την διαφορά των χρήσεων γης στην πόλη της Λεμεσού καθώς και γύρω από διάφορα εκκλησιαστικά μνημεία, σε διάστημα δέκα χρόνων, εξαιτίας του φαινομένου της αστικοποίησης. Αρχικά παρατίθεται ένα κεφάλαιο στο οποίο περιέχει μια ανασκόπηση βασικών εννοιών τηλεπισκόπησης και καταγράφονται οι λειτουργίες και οι δυνατότητες των τηλεπισκοπικών δορυφόρων που υπάρχουν (ΙΚΟΝΟS). Επίσης καταγράφεται η προεπεξεργασία των δορυφορικών εικόνων καθώς και τα βασικά στοιχεία της οπτικής ερμηνείας δορυφορικών εικόνων. Στο επόμενο κεφάλαιο, γίνεται μια περιγραφή των μεθόδων ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και συγκεκριμένα των τεχνικών ταξινόμησης, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται αναλυτικά οι διάφοροι αλγόριθμοι επιβλεπόμενης και μη επιβλεπόμενης ταξινόμησης. Ακολουθεί η μεθοδολογία στην οποία καταγράφονται τα στάδια της, τα λογισμικά που χρησιμοποιήθηκαν και όλες οι μέθοδοι ταξινομήσεων που εφαρμόστηκαν. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των επιβλεπόμενων ταξινομήσεων και τις αλλαγές χρήσης γης γύρω από τα εκκλησιαστικά μνημεία. Τέλος, αναφέρονται τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την σύνταξη της εργασίας και αφορούν την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών τεχνικών ταξινόμησης εικόνας κατά την εκτέλεση τους.
Keywords: Τηλεπισκόπηση; Λεμεσός; Εκκλησιαστικά μνημεία; Αστικοποίηση; ΙΚΟΝΟS