Η παρουσία ρατσιστικού λόγου στο οπαδικό Facebook σε Κύπρο και Ελλάδα - Νικολάου, Κωνσταντίνος (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά την παρουσία ρατσιστικού λόγου στο οπαδικό Facebook σε Κύπρο και Ελλάδα. Η έρευνα είχε ως στόχο να μελετηθούν τα σχόλια των οπαδών των δύο χωρών, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες αθλητικές σελίδες (ειδησεογραφικές, οπαδικές και επίσημες σελίδες σωματείων στο Facebook). Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε ποιοτική ανάλυση περιεχομένου για εντοπισμό των στοιχείων ρατσιστικού λόγου που υπάρχουν στο οπαδικό Facebook. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ποσοτική ανάλυση περιεχομένου για να βρεθεί η συχνότητα με την οποία αυτά τα στοιχεία εμφανίζονται. Μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης περιεχομένου, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με έξι άτομα που επισκέπτονται οπαδικές σελίδες στο Facebook της Κύπρου ή της Ελλάδας για να καταγραφούν οι απόψεις τους σχετικά με την ύπαρξη αυτών των στοιχείων. Η μελέτη δείχνει πως ο ρατσιστικός λόγος σπανίζει στο οπαδικό Facebook των δύο χωρών. Τα ρατσιστικά σχόλια που βρέθηκαν ήταν ελάχιστα. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από τα άτομα που έλαβαν μέρος στις συνεντεύξεις βάθους.
Keywords: Ρατσιστικός λόγος; Οπαδός; Facebook; Ρατσισμός; Διαδίκτυο; Γήπεδα; Racist discourse; Football fan; Internet