Ανακυκλωμένο ασφαλτικό σκυρόδεμα - Δουκανάρη, Μαρία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Τα ασφαλτικά οδοστρώματα αποτελούν σημαντικό μέρος στην κατασκευή ενός οδικού δικτύου υψηλών προδιαγραφών. Τα τελευταία περίπου 40 χρονιά άρχισε να εισάγεται η χρήση ανακυκλώσιμων και ανακτημένων υλικών στην παραγωγή ασφαλτικού σκυροδέματος στην κατασκευαστική βιομηχανία. Οι κυριότεροι λόγοι για την κατασκευή ανακλωμένου ασφαλτικού σκυροδέματος είναι περιβαλλοντικοί, οικονομική και μηχανικοί. Επιπλέον μελέτες έχουν παρουσιάσει πως η προσθήκη ανακτημένου ασφαλτικού σκυροδέματος σε ασφαλτομίγμα δεν επηρεάζει την συμπεριφορά και τις ιδιότητες του ανακυκλωμένου ασφαλτικού σκυροδέματος Παρόλο που τα οφέλη από την χρήση του ανακυκλώσιμου ασφαλτικού σκυροδέματος είναι τεράστια σε πολλές χώρες η εισαγωγή της χρήσης του γίνεται δειλά. Επομένως η προώθηση για την χρήση ανακυκλώσιμου ασφαλτικού σκυροδέματος είναι στάσιμη αφού αντιμετωπίζει διάφορα εμπόδια. Η έρευνα αρχίζει με βιβλιογραφική ανασκόπηση για την χρήση ανακυκλωμένου ασφαλτικού σκυροδέματος και τους περιορισμούς που παρουσιάζονται πιο συγκεκριμένα στην κατασκευαστική βιομηχανία της Ευρώπη. Επίσης ανασκόπηση βιβλιογραφίας έγινε αναφορικά με τις φυσικές ιδιότητες του ανακυκλωμένου ασφαλτικού σκυροδέματος και πως επηρεάζονται τα μηχανικά χαρακτηριστικά του από την ανακύκλωση. Επιπλέον για την αξιολόγηση των μηχανικών χαρακτηριστικών ανακυκλωμένου ασφαλτικού σκυροδέματος σε σύγκριση με ασφαλτικό σκυρόδεμα από παρθένα υλικά εκτελέστηκε μια σειρά από πειράματα της μεθόδου Marshall σε διάφορα δείγματα από ανακυκλωμένο σκυρόδεμα.
Keywords: Ασφαλτικά οδοστρώματα; ανακυκλώσιμα; σκυρόδεμα