Η ποιότητα ζωής σε άτομα με εγκαύματα προσώπου - Κυριάκου, Ελένη (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα εγκαύματα αποτελούν ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, καθώς υπολογίζεται πως αποτελεί την αιτία για 180 000 θανάτους ετησίως, η πλειοψηφία των οποίων συνέβη σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η πρόοδος στη θεραπεία των εγκαυμάτων οδήγησε στην αύξηση της επιβίωσης των εγκαυματιών, δημιουργώντας συνεπώς την ανάγκη για καλύτερη κατανόηση των θεμάτων υγείας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα. Πολλές έρευνες αναφέρουν πως η παρατεταμένη λειτουργική έκπτωση, η αλλαγή στην εμφάνιση και τα επακόλουθα ψυχολογικά κατάλοιπα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής των ατόμων. Σκοπός: Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση εστιάζεται στην διερεύνηση του επιπέδου της ποιότητας ζωής ατόμων που επέζησαν εγκαύματα προσώπου και τους παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής. Επιπλέον, διερευνήθηκαν οι κύριοι τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Υλικό και Μέθοδος: Για την επίτευξη του σκοπού της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης έγινε χρήση των βάσεων δεδομένων PUBMED και ELSEVIER για εύρεση σχετικών άρθρων, με την χρήση των λέξεων κλειδιά: : «quality of life», «QoL», «facial burns», με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Η ανασκόπηση αναζήτησε ερευνητικές μελέτες στην Αγγλική γλώσσα και που έχουν δημοσιευτεί από το 2012 μέχρι το 2022. Αποτελέσματα: Από την αρχική ανασκόπηση προέκυψαν 106 μελέτες, από τις οποίες οι 101 απορρίφθηκαν λόγω του τίτλου ή των περιλήψεων ή μετά από τη μελέτη τους ως πλήρη κείμενα. Στην συνέχεια, 2 μελέτες προστέθηκαν από τη μελέτη των καταλόγων βιβλιογραφίας. Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε σε 7 μελέτες κατά την περίοδο 2012-2022 που πληρούσαν τα κριτήρια εισδοχής. Όλες οι μελέτες ήταν ποσοτικές και χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για συλλογή δεδομένων που αφορούσαν τους συμμετέχοντες και ειδικές κλίμακες για αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των ατόμων με εγκαύματα προσώπου. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση κατέστη φανερό πως το επίπεδο της ποιότητας ζωής των ατόμων που έχουν επιζήσει σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο είναι σε χαμηλό επίπεδο. Οι κύριοι τομείς που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής είναι η φυσική υγεία, η ψυχική υγεία, οι κοινωνικές σχέσεις και περιβαλλοντική ευημερία/προσαρμογή. Επιπλέον, παράγοντες όπως το φύλο των εγκαυματιών δεν φαίνεται να επηρεάζει το επίπεδο της ποιότητας ζωής, ενώ το επίπεδο της αποδοχής της αναπηρίας και το ακαδημαϊκό επίπεδο έχει θετική συσχέτιση με το επίπεδο της ποιότητας ζωής. Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής των ατόμων με εγκαύματα προσώπου είναι σε χαμηλό επίπεδο. Αυτό, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι τα εγκαύματα προσώπου βρίσκονται σε εμφανή σημείο του σώματος άρα μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν από τρίτους, δυσκολεύοντας έτσι την καθημερινότητα των ατόμων αλλά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.
Keywords: Ποιότητας ζωής; Εγκαύματα προσώπου; Quality of life; QoL; Facial burns