Υιοθεσία και εφαρμογή συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σε ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου - Παντέχης, Θεοφάνης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Με την ραγδαία ανάπτυξη που παρουσιάζεται στον κόσμο αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι εύκολο να θεωρηθεί πως θυσίες είναι αναγκαίες να γίνουν για χάρη της προόδου. Ό κύριος στόχος των ΣΠΔ όμως είναι η πρόοδος αυτή να γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος στο ΤΕΠΑΚ η οποία επιτεύχθηκε με την δημιουργία μίας περιβαλλοντικής δήλωσης και μίας έρευνας περιβαλλοντικών πλευρών. Επίσης με τη βοήθεια μίας ενεργειακής πιστοποίησης σε ένα από τα κτήρια που θα εφαρμοστεί το ΣΠΔ στόχος είναι να παρουσιαστούν μέθοδοι βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης του. Στο κείμενο αυτό θα βρείτε σύντομες περιγραφές των χαρακτηριστικών δύο ΣΠΔ, το EMAS και το ISO140001, όπως και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η εφαρμογή τους, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Επίσης, μετά από μελέτη της βιβλιογραφίας, παρουσιάζονται παραδείγματα εφαρμογών των ΣΠΔ σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης τα οποία κρίθηκαν αξιόλογα λόγω των αποτελεσμάτων που παρουσίασαν μετά την εφαρμογή. Αργότερα και μέσω των παραρτημάτων Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, παρουσιάζεται αναλυτικά η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εφαρμογή του EMAS και ΠΕΑ στο πανεπιστήμιο, όπως και τα διάφορα αποτελέσματα που έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που το πανεπιστήμιο στοχεύει να αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον. Αναφέρονται επίσης, τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν, όσο και οι διάφορες ελλείψεις που εμφανίστηκαν καθ’ όλη την πορεία υλοποίησης αυτού του έργου. Τέλος, παρουσιάζονται ιδέες για επέκταση του συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πέραν των δύο κτηρίων στα οποία ήδη εφαρμόστηκε. Τα γενικά συμπεράσματα αυτού του έργου έχουν να κάνουν με τις διάφορες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις που τα δύο κτήρια του ΤΕΠΑΚ επιφέρουν στο περιβάλλον και οι τρόποι με τους οποίους αυτές θα μειωθούν μετά την εφαρμογή του EMAS. Αυτό αναπόφευκτα θα έρθει με τη σειρά του να αποδώσει σημαντικά κέρδη στο πανεπιστήμιο, όχι μόνο σαν οικονομικά οφέλη, αλλά και βελτιστοποίηση της εικόνας του ως ένα από τα καλύτερα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου.
Keywords: Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης; Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου; EMAS; ISO140001