Ειδήσεις από το περιθώριο : οι μειονότητες στον Κυπριακό τύπο - Χατζηβασίλη, Άννα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Ειδήσεις από το περιθώριο: Μειονότητες στον κυπριακό Τύπο» εκπονήθηκε από την Άννα Χατζηβασίλη, φοιτήτρια του 8ου εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δήμητρας Μηλιώνη και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2011.Η παρούσα έρευνα αποτελεί μια έρευνα του τρόπου με τον οποίο απεικονίζονται οι υπο-προνομιούχες ομάδες στα άρθρα των έντυπων εφημερίδων με βάση τη θεωρία της ημερήσιας διάταξης ("agenda setting").Η επιλογή των εφημερίδων έγινε με βάση την κυκλοφορία που έχουν στην Κύπρο.Η επιλογή του χρονικού διαστήματος έγινε με βάση τα επεισόδια που είχαν γίνει στο Φεστιβάλ Rainbow στη Λάρνακα τον Νοέμβριο του 2010, επειδή κύρια υπόθεση της έρευνάς μου είναι πως η προβολή των υπο-προνομιούχων ομάδων γίνεται κυρίως σε περιόδους φυλετικής κρίσης.Η έρευνά μου εστιάζεται στο κείμενο μόνο.Δηλαδή, τις εικόνες που υπήρχαν δεν τις περιέλαβα με εξαίρεση τα σκίτσα που υπήρχαν στις εφημερίδες.Η απεικόνιση των μεταναστών μέσα από τα ΜΜΕ αποτελεί ένα νέο πεδίο έρευνας για την κοινότητα της Κύπρου, εφόσον η Κυπριακή κοινωνία ακόμη δεν έχει κατανοήσει πως οι υπο-προνομιούχες ομάδες είναι μέρος της κοινωνίας μας και όχι ξεχωριστοί.Η εργασία μου είναι βασισμένη στον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης των ΜΜΕ.Πρόκειται για μια «τακτική» που χρησιμοποιούν τα Μέσα για να προβάλουν κάποια θέματα περισσότερο από κάποια άλλα.Η ημερήσια διάταξη, επίσης, εξηγεί γιατί κάποια θέματα επιλύονται μέσα από την πολιτική δράση σε αντίθεση με κάποια άλλα (Dearing & Rogers, 1996).Μέσα από πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί πως οι περισσότερες κοινωνίες συμμετέχουν στην αναπαραγωγή του ρατσισμού (Van Dijk, 1991). Επανειλημμένες έρευνες έχουν αποδείξει πως τα κυρίαρχα Μέσα μιας χώρας διαιωνίζουν στερεότυπα (είτε θετικά είτε αρνητικά) δημιουργώντας κάποιας μορφής προκατάληψη. Στην δική μου έρευνα θα παρουσιάσω αν, σε ποιο βαθμό και πώς προβάλλονται οι μειονότητες μέσα από τις έντυπες εφημερίδες της Κύπρου.Η έρευνά μου έχει γίνει με κύριο σημείο αναφοράς τα επεισόδια που είχαν γίνει στο Φεστιβάλ Rainbow 2010 (05/11/2010).
Keywords: Newspapers; Mass media; Racism; Minorities; Cypriot press; Εφημερίδες; Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Ρατσισμός; Μειονότητες; Κυπριακός τύπος