Η επιρροή των Atmospherics λιανικών καταστημάτων στις προτιμήσεις καταναλωτών: συγκριτική ανάλυση - Χαραλάμπους, Στέλλα (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο “Ή επιρροή των atmospherics λιανικών καταστημάτων στις προτιμήσεις καταναλωτών: Συγκριτική Ανάλυση” εκπονήθηκε από την Στέλλα Χαραλάμπους, φοιτήτρια του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη του καθηγητή κοσμήτορα της σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Δρ. Γεώργιο Πανηγυράκης και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020. Η αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον ενός καταστήματος, και συγκεκριμένα από την ατμόσφαιρά του. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την επιρροή που ασκούν τα atmospherics λιανικών καταστημάτων μόδας στην αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή και ειδικότερα στην προτίμησή του προς αυτά. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πραγματοποιήθηκε συγκριτική ανάλυση μεταξύ δύο καταστημάτων λιανικής πώλησης, ενός παγκόσμιας και ενός τοπικής φήμης. Για τη συλλογή των δεδομένων δόθηκαν ερωτηματολόγια στους πελάτες των δύο καταστημάτων, τα οποία αναλύθηκαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κοινωνικά, σχεδιαστικά, περιβαλλοντικά στοιχεία και στοιχεία εμπορεύματος, παράγοντες που αποτελούν την ολιστική ατμόσφαιρα των καταστημάτων, ασκούν θετική επιρροή στην προτίμηση των καταναλωτών. Παράλληλα, διαφάνηκε ότι η αρμονική χρήση του εργαλείου των atmospherics επηρεάζει θετικά την προτίμηση του κοινού και στα δύο είδη καταστημάτων, ενώ η ηλικία φάνηκε να επιδρά στην προτίμηση των καταναλωτών μόνο στη περίπτωση του «ZARA». Καταλήγοντας, η έρευνα διαπίστωσε την σημαντικότητα της ορθής χρήσης των atmospherics, προκειμένου να επωφεληθεί το κάθε κατάστημα.
Keywords: Αγοραστική συμπεριφορά; Προτίμηση καταναλωτή; Αισθητηριακό μάρκετινγκ; Atmospherics; Atmospherics; Buying behavior; Consumer preference; Sensory marketing