Αντιμετώπιση αστικής θερμικής νησίδας: εκτίμηση των πρασίνων στεγών μέσω των ΓΣΠ - Δημοσθένους, Μάριος (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2021)
Η Αστική Θερμική Νησίδα είναι η διαφορά που υπάρχει στη θερμοκρασία του αέρα, ανάμεσα στις πόλεις και τα χωριά. Η θερμοκρασία στις πόλεις, επειδή είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένες, είναι πιο ψηλή σε σχέση με τις γειτονικές αγροτικές περιοχές. Επομένως, κύριος παράγοντας δημιουργίας της ΑΘΝ είναι η αυξανόμενη αστικοποίηση των πόλεων. Υπάρχουν δύο είδη Αστικών Θερμικών Νησίδων: οι ΑΘΝ επιφάνειας και οι ΑΘΝ ατμόσφαιρας. Το κάθε είδος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Οι πράσινες στέγες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια η χρήση τους έχει γίνει ευρέως γνωστή. Ως πράσινη στέγη ορίζεται η τοποθέτηση πράσινης βλάστησης στις στέγες των κτιρίων. Αυτό δημιουργήθηκε γιατί έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης γης για δημιουργία πρασίνου στις πόλεις. Έτσι οι ειδικοί θεώρησαν πως αφού ο πληθυσμός της γης αυξάνεται και η αστικοποίηση μεγαλώνει, έπρεπε να εκμεταλλευτούν ότι μπορούσαν για να δημιουργήσουν χώρους πρασίνου. Η γη πλέον δεν ήταν διαθέσιμη. Τότε ήταν που οι στέγες των κτιρίων μεταμορφώθηκαν σε χώρους πρασίνου. Υπάρχουν τρείς τύποι πράσινων στεγών: ο εντατικός τύπος, ο εκτατικός και ο ημιεντατικός. Τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν. Ο τύπος που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι ο εκτατικός γιατί είναι πιο απλός, η συντήρηση του δεν κοστίζει και δεν χρειάζεται συχνή φροντίδα. Η χρήση των πράσινων στεγών έχει πολλά οφέλη. Προσφέρει στους ανθρώπους γαλήνη και τόνωση όταν τις βλέπουν. Το κυριότερο όφελος όμως είναι ότι με την κατασκευή τους εξοικονομούνται μεγάλα ποσοστά ενέργειας, προστατεύεται το περιβάλλον και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Τα παραδείγματα πράσινων οροφών, τόσο στον εθνικό χώρο όσο και στον ελληνικό είναι πολλά. Με την χρήση των ΓΣΠ διεξάγεται μια προσέγγιση για τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών του αστικού περιβάλλοντος, μέσω της ταξινόμησης εικόνων, επιτυγχάνοντας μια πλήρη επισκόπηση, για το πώς η ΑΘΝ επιδρά στη Λευκωσία και πως η εφαρμογή των πράσινων στεγών αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Keywords: Αστική Θερμική Νησίδα; Πράσινη Στέγη; Θερμοκρασία; Ταξινόμηση; ΓΣΠ; Urban Heat Island; Green Roof; Temperature; Classification; GIS