Προγράμματα ελέγχου καπνίσματος για τη μείωση έκθεσης των παιδιών (0-18 ετών) στον περιβαλλοντικό καπνό στην κοινότητα - Μενέλαου, Παρασκευή (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή Η έκθεση των παιδιών στον περιβαλλοντικό καπνό έχει συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Οι θετικές συνέπειες που φαίνεται να έχει ο έλεγχος του γονικού καπνίσματος στην κοινότητα, οδήγησαν στην εφαρμογή παρεμβάσεων για τον καλύτερο έλεγχο του. Σκοπός Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συστηματική ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων ελέγχου καπνίσματος στην έκθεση των παιδιών στον περιβαλλοντικό καπνό. Υλικό και μέθοδος Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων Pubmed και Cochrane για την τελευταία δεκαπενταετία, χρησιμοποιώντας τις λέξεις κλειδιά: "Household Smoking" or " Tobacco Smoke" or "environmental tobacco smoke" or "Homes Smoke-free" or "third-hand smoke" AND "child" or "kid" or "children". Αποτελέσματα Η αναζήτηση κατάληξε σε εννέα μελέτες των ετών 2004-2018, οι οποίες πληρούσαν τα καθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έξι μελέτες οδήγησαν σε στατιστικά σημαντική συσχέτιση της χρήσης προγραμμάτων ελέγχου καπνίσματος με τη μείωση της έκθεσης των παιδιών στον περιβαλλοντικό καπνό. Η ηλικία των παιδιών και η οικονομική κατάσταση φαίνεται να συσχετίζεται με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Συμπεράσματα Από το σύνολο των υπάρχοντών δεδομένων προκύπτει ότι οι παρεμβάσεις φαίνεται να μειώνουν την έκθεση των παιδιών στον περιβαλλοντικό καπνό.
Keywords: Περιβαλλοντικός καπνός; Σπίτια χωρίς καπνό; Παιδιά; Environmental tobacco smoke; Smoke free home; Children