Παγκόσμια ιστορική αναδρομή της φροντίδας μητρότητας - Χατζηγεωργίου, Ελένη (My University, 2013)
Εισαγωγή: 0 εντοπισμός στοιχείων σχετικά με την ιστορική αναδρομή της φροντίδας μητρότητας είναι μια πρόκληση διότι αναμένεται να εντοπιστούν και να συγκριθούν ιστορικά στοιχεία για τα δυο βασικά επαγγέλματα που προσφέρουν αυτή την φροντίδα, το επάγγελμα της μαίας και του μαιευτήρα. Σκοπός: Να διερευνήσει την ιστορική εξέλιξη των επαγγελμάτων της/τou μαίας/ μαιευτή και του μαιευτήρα. Υλικό Μέθοδος: Η μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της ιστορικής αναδρομής της φροντίδας μητρότητας. Η αναζήτηση πληροφοριών πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια κυβερνητικών εκθέσεων, βιβλίων ιστορίας και αναζήτηση άρθρων από τις ιστοσελίδες MEDLINE και CINAHL. Αποτελέσματα: Μέσα από την περιγραφή της ιστορικής αναδρομής γίνεται έκδηλο ότι οι μαίες στις περισσότερες χώρες και στην Κύπρο δεν είχαν συνεχιζόμενη, ακαδημαϊκή και οργανωμένη εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, σε μερικές χώρες αφενός δημιουργήθηκε μεγάλη έλλειψη προσοντούχων μαιών και αφετέρου το μαιευτικό επάγγελμα δεν έχει την δέουσα επιστημονική και κοινωνική αναγνώριση. Αντίθετα, οι μαιευτήρες κατόρθωσαν με την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γυναικών και του κοινωνικού συνόλου. Συμπέρασμα: Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα για την εξέλιξη, πορεία και αναγνώριση ενός επαγγέλματος. Η ένταξη της Μαιευτικής επιστήμης σε Πανεπιστήμιο θα συμβάλει στην επιστημονική και κοινωνική καταξίωση του μαιευτικού επαγγέλματος και θα βελτιώσει την παρεχόμενη φροντίδα.
World history of maternity care
Keywords: Μidwifery care; History; Midwives; Obstetricians; Obstetric care; Childbirth; Pregnancy