Οι προτιμήσεις των λογοθεραπευτών όσον αφορά το είδος των γραφικών συμβόλων - Στυλιανού, Άντρια (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Η Επαυξητικη και Εναλλακτική Επικοινωνία (ΕΕΕ) αναφέρεται σε όλες τις μορφές επικοινωνίας πλην της ομιλίας, που χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να δώσουν την δυνατότητα σε ένα άτομο να επικοινωνήσει τις σκέψεις, ανάγκες, συναισθήματα και ιδέες του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την ενίσχυση της ομιλίας του, είτε με την αντικατάσταση της, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή. Τα γραφικά σύμβολα αποτελούν ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Στόχος έρευνας: Η διερεύνηση των προτιμήσεων των εγγεγραμμένων λογοθεραπευτών στην Κύπρο όσον αφορά τα γραφικά σύμβολα. Μεθοδολογία: Η συλλογή δεδομένων έγινε με συνεντεύξεις σε 50 εγγεγραμμένους λογοθεραπευτές. Για την διεξαγωγή της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με 21 ερωτήσεις που περιλάμβανε την άντληση των δημογραφικών στοιχείων του κάθε συμμετέχοντα, τις προτιμήσεις του καθώς και δεδομένα όσον αφορά την κατανόηση των συμβόλων. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιήθηκαν δύο έντυπα Α3 τα οποία απεικόνιζαν τα γραφικά σύμβολα σε διαφορετική σειριοθέτηση. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα φανέρωσαν πως οι συμμετέχοντες προτιμούν καλύτερα με βάση την οπτική αισθητική τα έγχρωμα σύμβολα. Όμως όταν κλήθηκαν να επιλέξουν με βάση την κατανόηση προτίμησαν τα μαυρόασπρα σύμβολα. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες κατέδειξαν τα σύμβολα Microsoft Clipart ως τα πιο παιδικά και ως αυτά που θα επέλεγαν για τις επικοινωνιακές τους συνδιαλλαγές. Όμως όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν ένα τύπο συμβόλων που θα αποτελούσε το μοναδικό μέσο επικοινωνίας οι επιλογές τους μεταβλήθηκαν αφού σε αυτή την περίπτωση επέλεξαν τις πραγματικές φωτογραφίες. Ακόμα οι συμμετέχοντες κατέδειξαν τον τύπο συμβόλων ParticiPics ως τον πιο καταλληλότερο για ενήλικες. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες έχουν την άποψη πως η χρήση των γραφικών συμβόλων είναι εύκολη και θεωρούν ότι τα σύμβολα αυτά είναι χρήσιμα σε περίπτωση μη λεκτικής επικοινωνίας. Συμπεράσματα: Πολλοί παράγοντες ευθύνονται για την μεταβολή των επιλογών των συμμετεχόντων στην προσθήκη καινούργιων μεταβλητών, όπως είναι το χρώμα του συμβόλου, η εικονικότητα και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα το χρησιμοποιούσαν.
Keywords: Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία; Γραφικά σύμβολα; Προτιμήσεις λογοθεραπευτών; Speech and Language Pathologists’ preferences; Graphic symbols; Augmentative and Alternative Communication