Επίδραση της επικονίασης με βομβίνους στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά θερμοκηπιακής ντομάτας - Λουκά, Σταύρος (My University, 2022)
Στην παρούσα διατριβή μελετήθηκε η επίδραση της επικονίασης με βομβίνους στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής ντομάτας. Σε ένα θερμοκήπιο χρησιμοποιήθηκε κυψέλη με βομβίνους Bombus terrestris και εφαρμόστηκαν μέθοδοι ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας ενώ σε δεύτερο θερμοκήπιο εφαρμόστηκε συμβατική φυτοπροστασία και έγιναν ψεκασμοί με το σκεύασμα υποβοήθησης της καρπόδεσης Globalga (Biochim, Italy). Μετρήθηκε η συνολική παραγωγή καρπών ντομάτας με την ολοκληρωμένη διαχείριση να δίνει περίπου 25% μεγαλύτερη παραγωγή από τη συμβατική. Μετρήθηκαν επίσης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, νωπό βάρος, πλάτος, ύψος, συνεκτικότητα σάρκας, ολικά διαλυτά στερεά, ολική οξύτητα, δείκτης ωρίμανσης, κορεσμός χρώματος, δείκτης χρώματος και απόχρωση. Η συμβατική καλλιέργεια έδωσε μεγαλύτερους και βαρύτερους καρπούς με μεγαλύτερη συνεκτικότητα αποτελέσματα που πιθανόν να οφείλεται στο σκεύασμα υποβοήθησης της καρπόδεσης Globalga που εφαρμοζόταν στη συμβατική καλλιέργεια. Η ολοκληρωμένη διαχείριση έδωσε καρπούς με καλύτερο χρωματισμό πιθανόν λόγω της φυσικής επικονίασης από τους βομβίνους.
Keywords: Βομβίνοι; Ποιοτικά χαρακτηριστικά ντομάτας; Φυσική εποικονίαση; Ολοκληρωμένη καλλιέργεια ντομάτας; Θερμοκηπιακή ντομάτα