Ασφάλεια και υγεία στα εργοτάξια - Χατζημάρκου, Αντρέας (My University, 2023)
Η διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια αποτελεί προτεραιότητα για την ευημερία των εργαζομένων και την πρόληψη των ατυχημάτων και θανάτων στον κατασκευαστικό κλάδο. Πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει κανονισμούς και πολιτικές για την προώθηση ασφαλών συνθηκών και πρακτικών εργασίας, όπως προγράμματα κατάρτισης σε θέματα ασφάλειας, εξοπλισμός ατομικής προστασίας, εντοπισμός και αξιολόγηση κινδύνων και συστήματα διαχείρισης. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την επιβολή των μέτρων ασφαλείας, όπως η έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης, η ανεπαρκής χρηματοδότηση και οι μηχανισμοί επιβολής, ενώ η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των ατυχημάτων και των θανάτων στα εργοτάξια. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί θεωρητική προσέγγιση της ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια, παρουσιάζει τα μέτρα πρόληψης των ατυχημάτων και τις μεθόδους προώθησης της ασφάλειας και υγείας, τόσο σε επίπεδο διαχειριστή έργου όσο και σε επίπεδο εργαζομένων του κατασκευαστικού τομέα. H αύξηση των ατυχημάτων και των θανατηφόρων περιστατικών στους χώρους των εργοταξίων, μπορεί να αποδοθεί στην αδυναμία αναγνώρισης και αποτελεσματικής επιβολής των ευθυνών των διαφόρων μελών, ενώ ακόμη και η ανεπαρκής δέσμευση των διαχειριστών των έργων έχει οδηγήσει σε υποβάθμιση της ασφάλειας στον κατασκευαστικό κλάδο.
Keywords: Ασφάλεια και Υγεία; εργοτάξιο; τεχνικά έργα; κατασκευαστικός κλάδος; μέτρα πρόληψης; προώθηση ασφάλειας και υγείας