Η διαχρονική εξέλιξη της νομοθετικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ασθενών - Χρυσοσπάθη, Στεφανία; Παπαθανάσογλου, Ελισάβετ (My University, 2009)
Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (OHE) το 1948, αποτέλεσε το προοίμιο της νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ασθενή από πολλές χώρες. Η σχέση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της υγείας είναι σαφής και αμφίδρομη. Ο ΟΗΕ με δύο Σύμφωνα, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες έχουν νομοθετήσει τα δικαιώματα των ασθενών. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες όπου με το νόμο 2091 το 1992 κατοχύρωσαν νομικά τα δικαιώματα των ασθενών. Ακολούθησαν νόμοι που προβλέπουν μηχανισμούς τήρησης των δικαιωμάτων των ασθενών. Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ασθενών και υπογραμμίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι στενά συνδεδεμένα με την υγεία και την καθημερινή άσκηση της νοσηλευτικής. Στην παρούσα εργασία έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προκειμένου να περιγραφεί η διαχρονική εξέλιξη της έννοιας της νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των ασθενών.
The historical evolution of the legislation on patients’ rights
Keywords: Ανθρώπινα δικαιώματα; Δικαιώματα ασθενών; Κώδικες δεοντολογίας