Η διερεύνηση των παραγόντων εμφάνισης νοσηλευτικών λαθών κατά τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής - Ερωτοκρίτου, Φραντζέσκα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Είναι γεγονός ότι ένα από τα καθήκοντα των νοσηλευτών αποτελεί και η χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής στους ασθενείς, είναι μια διαδικασία που καθιστά υπεύθυνο το νοσηλευτή για την ασφάλεια του ασθενή. Κατά τη διαδικασία αυτή δύναται να υπάρχουν διάφοροι τύποι λαθών, οι οποίοι οφείλονται τόσο σε εξωτερικούς παράγοντες όσο και σε λανθασμένα βήματα του ίδιου του νοσηλευτή. Η καλύτερη πρόληψη της αποφυγής των φαρμακευτικών λαθών αποτελεί η διερεύνηση και η εύρεση των παραγόντων που συμβάλλουν στο να γίνονται φαρμακευτικά λάθη και να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση παραγόντων εμφάνισης νοσηλευτικών λαθών στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (EMBASE, MEDLINE) με λέξεις κλειδιά « φαρμακευτικά λάθη, νοσηλευτικό λάθος, , αιτιολογικοί παράγοντες, διαχείριση λαθών» . Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2012-2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως τα φαρμακευτικά λάθη αποτελούν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα με το 70% των συμμετεχόντων στις αναφερόμενες έρευνες να έχουν διαπράξει τουλάχιστον ένα φαρμακευτικό λάθος στην κλινική του καριέρα. Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση φαρμακευτικών λαθών είναι ο μεγάλος φόρτος εργασίας, η πίεση του χρόνου, συνεχόμενες διακοπές κατά της διαδικασία της προετοιμασίας της φαρμακευτικής. Συμπεράσματα: Η πρόληψη των φαρμακευτικών λαθών αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας λόγω του ότι πάρα πολλές χιλιάδες ασθενείς διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από σοβαρές επιπλοκές λόγω λάθος φαρμάκου, λάθος δόσης, λάθος ώρα χορήγησης, λάθος οδό χορήγησης. Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που στόχο να έχει την εντατική φαρμακολογική προετοιμασία και οι νοσηλευτές να εξασκούνται στο εργασιακό περιβάλλον του κλινικού χώρου για να είναι προετοιμασμένοι στο τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Εν κατακλείδι σημαντικό αποτελεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον ούτως ώστε να μειωθούν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση φαρμακευτικών λαθών.
Keywords: Φαρμακευτική αγωγή; Nοσηλευτικά λάθη; Φαρμακευτικά λάθη; Αιτιολογικοί παράγοντες; Medication, nursing errors; Medication errors; Error management