Μελέτη φυσικοχημικών ιδιοτήτων και ταυτοποίηση Κυπριακών μελιών - Παναγή, Μέλανη (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η χρήση της μεθόδου μελισσοπαλυνολογικής ανάλυσης όπως καθορίστηκε από τον Louveaux (1978), για να ταξινομήσει 6 δείγματα Κυπριακού μελιού ως προς την προέλευση της γύρης και να εξάγει συμπεράσματα ως προς τον καθορισμό προέλευσης γυρεόκοκκων στο Κυπριακό μέλι από συγκεκριμένα φυτά. Τα έξι (6) δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν είχαν προέλευση από σοδειά του 2019, από διάφορες περιοχές της Κύπρου σε διαφορετικές περιόδους ανθοφορίας. Για τη φωτογράφιση των γυρεοκκόκων χρησιμοποιήθηκε οπτικό μικροσκόπιο και για την ταξινόμηση τους ο Γυρεολογικός Άτλαντα. Η μελέτη περιλαμβάνει συμπληρωματικές μετρήσεις άλλων παραμέτρων οι οποίες αφορούν το pH, την υγρασία (Η), την ηλεκτρική αγωγιμότητα (EC), την ποσότητα των σακχάρων των δειγμάτων και του χρώματος με βάση τους χρωματικούς δείκτες L*, a*, b* με στόχο την επιβεβαίωση της ορθότητας της ταξινόμησης. Σχετικός ως προς την ονομασία των μελιών και το αντικείμενο της έρευνας είναι ο νόμος της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2001/110/EC. Κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι το μέλι στη Κύπρο δεν μπορεί να καθοριστεί κάτω από συγκεκριμένη φυτική προέλευση καθώς τα δείγματα δείχνουν ποικίλη ανθοφορία και παρουσία γύρης του είδους Pyrus amygdaliformis (μοσφιλιά) το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένο στο Γυρεολογικό Άτλαντα των Μελισσοκομικών Φυτών της Κύπρου.
Keywords: Μελισσοπαλυνολογική ανάλυση; Κυπριακά μέλια; Γυρεόκοκκοι; Melissopalynology; Cypriot honey; Pollen