Η θεωρητική διαμάχη για τη νεο-πρωτοπορία - Δαφεράνος, Ιωάννης (Τμήμα Καλών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα διατριβή ασχολείται με τις αντιμαχόμενες απόψεις που εκφράστηκαν στον κύκλο των θεωρητικών και κριτικών τέχνης σχετικά με την τέχνη της νεο-πρωτοπορίας η οποία περιλαμβάνει τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά εγχειρήματα της περιόδου από το 1945 μέχρι το 1970. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν με κριτικό τρόπο τα εγχειρήματα που υπερασπίστηκαν την νεα-πρωτοπορία και εκείνα που μέμφθηκαν τους ιδιότυπους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε, πολλές φορές βασισμένη σε πρωτοποριακά κινήματα του παρελθόντος.
Keywords: Νεο-πρωτοπορία; Πρωτοποριάκα καλλιτεχνικά εγχειρήματα