Μελέτη για την χρήση αγελαδινού τυρογάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες της Κύπρου ως υπόστρωμα για την παραγωγή βιο-αιθανόλης - Όμηρου, Κοραλία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Από πολύ παλιά το γάλα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τροφές για τον άνθρωπο και γενικότερα για όλα τα έμβια όντα. Αυτό οφείλεται στα πολλά θρεπτικά συστατικά του αφού αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και δομικών συστατικών για τον κάθε οργανισμό. Ένα από τα παραγόμενα προϊόντα του γάλακτος είναι το Κυπριακό παραδοσιακό τυρί Χαλλούμι. Το ημίσκληρο έως σκληρό τυρί του τόπου μας παρασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο γάλα. Η ανάπτυξη της τυροκομίας τα τελευταία χρόνια προκαλεί σημαντικά οικολογικά προβλήματα στο περιβάλλον με τα απόβλητα όπου παράγονται από την παρασκευή των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το τυρόγαλο ως υποπροϊόν της τυροκομίας, μπορεί να καταλήξει στην φύση με αποτέλεσμα την μόλυνση ή ακόμα και εξαφάνιση της υδάτινης πανίδας. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής και με την βοήθεια της επιχείρησης γαλακτοκομικών προϊόντων Λευκονοιτζιάτης Dairy Products Ltd πραγματοποιήσαμε μετρήσεις λακτόζης σε διάφορα στάδια της παραγωγής του Χαλλουμιού(τυρόγαλο, ορός). Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν στο λογισμικό πρόγραμμα SuperPro Designer όπου έγινε η προσομοίωση για την παραγωγή βιο-αιθανόλης. Η τεχνολογία αυτή έχει πραγματοποιηθεί και εφαρμοστεί στο εξωτερικό, σε χώρες με υψηλή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και μπορεί να αξιοποιήσει τα σάκχαρα του αποβλήτου αυτού και να παρέχει ικανοποιητικές συγκεντρώσεις αλκοόλης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα από τις βιομηχανίες.
Keywords: Γάλα; Χαλλούμι; Κυπριακό παραδοσιακό τυρί; Αγελαδινό γάλα; Αιγοπρόβειο γάλα; Τυροκομία; Γαλακτοκομικά προϊόντα