Βιολογική και συμπεριφορική μελέτη της HIV λοίμωξης στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες στην Κύπρο - Πύλλη, Μαγδαληνή (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Εισαγωγή: Η επιδημία HIV/AIDS αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας. Ο κυρίαρχος τρόπος εξάπλωσης της επιδημίας διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η κύρια λειτουργία ενός συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης της HIV λοίμωξης είναι η δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την κατανόηση των τοπικών χαρακτηριστικών της, συμπεριλαμβανομένων των πηγών των νέων μολύνσεων, καθώς και των συμπεριφορικών και βιολογικών παραγόντων που οδηγούν στην εξάπλωση της επιδημίας, ώστε να σχεδιαστούν τα κατάλληλα μέτρα παρέμβασης.Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι α) η περιγραφή του επιπολασμού της HIV λοίμωξης στους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (MSM) στην Κύπρο και β) η καταγραφή των συμπεριφορών και σεξουαλικών πρακτικών γ) η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το επίπεδο γνώσεων των ομάδων αυτών όσο αφορά στη μετάδοση της HIV λοίμωξης στους MSM.Δείγμα και Μέθοδος: Εφαρμόσθηκε η δειγματοληψία τόπου-χρόνου για την προσέλκυση των υποκειμένων σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης σε 3 πόλεις της Κύπρου. Συνολικά συμμετείχαν 200 άνδρες που είχαν επαφές με άλλους άνδρες (ποσοστό ανταπόκρισης 89%). Οι MSM συμπλήρωναν ένα ανώνυμο και αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο και εξετάζονταν για HIV με ταχεία και αναίμακτη μέθοδο ανίχνευσης αντισωμάτων.Αποτελέσματα: Ο επιπολασμός της HIV λοίμωξης στους MSM ήταν 2,5%. Η μέση ηλικία ήταν 29 έτη και το 83,9% των MSM ήταν Ελληνοκύπριοι. Το 74,9% αυτοχαρακτηρίστηκαν ομοφυλόφιλοι. Το ποσοστό της τελευταίας απροφύλακτης σεξουαλικής πρωκτικής επαφής ήταν 30% ενώ της τελευταίας απροφύλακτης στοματικής σεξουαλικής επαφής ήταν 87,7%. Το 22% των MSM απάντησαν ορθά και στις 5 ερωτήσεις για τους τρόπους μετάδοσης της HIV λοίμωξης. Το ποσοστό των ανδρών που κάνει χρήση αλκοόλ και κοκαΐνης κυμαίνεται στο 60% και 10% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την μονομεταβλητή ανάλυση τα ποσοστά των MSM 18 έως 25 ετών και άνω των 25 ετών διέφεραν στατιστικά σημαντικά (p<0,001) ως προς το αν έχουν εξεταστεί για τον HIV το τελευταίο έτος, αν γνωρίζουν που μπορούν να εξεταστούν αν έχουν λάβει τα αποτελέσματα τους. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες εμφάνιζαν συγκριτικά μεγαλύτερα ποσοστά από τους νεώτερους. Επίσης το ποσοστό των MSM που απάντησαν ορθά και τις 5 ερωτήσεις σχετικά με τις γνώσεις για την μετάδοση τουιού δε διαφέρει στατιστικά σημαντικά ως προς την ηλικία ή την υπηκοότητα. Παράγοντες που επιδρούν στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή είναι η χρήση κοκαΐνης, το επίπεδο εκπαίδευσης, και το είδος του σεξουαλικού συντρόφου. Συμπεράσματα: Ο επιπολασμός της HIV λοίμωξης στους MSM στην Κύπρο παραμένει σταθερός και σε χαμηλά επίπεδα παρόμοια με άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Το ποσοστό συμμετοχής των υποκειμένων της έρευνας υποδηλώνει την ευρεία αποδοχή τέτοιων μελετών. Παρεμβάσεις πρέπει να υλοποιηθούν σχετικά με την ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, της προώθησης της εξέτασης για την HIV λοίμωξη στους MSM της Κύπρου. Ειδικές δράσεις πρέπει να σχεδιαστούν για τους νέους ηλικίας 18 έως 25 ετών. Παράλληλα αναγκαία είναι η διεξαγωγή ποιοτικών μελετών σχετικά με τη διερεύνηση του μηχανισμού που επιδρά η αυτοεκτίμηση στην υιοθέτηση επισφαλών συμπεριφορών.
Keywords: Gay liberation movement; Bisexual men; Bisexuality; Coming out (Sexual orientation); HIV (Viruses) -- Cyprus; HIV (Viruses) -- Diagnosis