Ανάλυση κακροδομής παιδικού αφηγήματος : bus story test - Πενταρά, Κωνσταντίνα (My University, 2023)
Ο αφηγηματικός λόγος αποκτάται κατά την προσχολική ηλικία και αναπτύσσεται μέχρι τη σχολική ηλικία. Αποτελεί μια πολύ σημαντική και κρίσιμη δεξιότητα των παιδιών, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γλωσσική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη τους. Ο αφηγηματικός λόγος θεωρείται ένας αξιόπιστος δείκτης της γλωσσικής ανάπτυξης των παιδιών, γι’ αυτό και είναι ιδιαιτέρα σημαντικό να αξιολογείται σ’ όλα του τα επίπεδα. Στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε μια σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση για την εξήγηση των εννοιών του αφηγηματικού λόγου και των δύο επιπέδων του, δηλαδή τι είναι η μικροδομή και τι είναι η μακροδομή, τα διάφορα αναπτυξιακά στάδια και η αξιολόγηση της δεξιότητας αυτής. Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η αφηγηματική ικανότητα των παιδιών της Κύπρου σε επίπεδο μακροδομής. Τέθηκαν δύο ερευνητικά ερωτήματα: α) αν η αφηγηματική ικανότητα όσον αφορά τη μακροδομή των μεγαλύτερων παιδιών διαφέρει από των μικρότερων παιδιών και β) αν η αφηγηματική ικανότητα όσον αφορά τη μακροδομή των κοριτσιών διαφέρει από των αγοριών. Έπειτα, ακολούθησε η μεθοδολογία της έρευνας όπου εστίασε στην ανάλυση της αφηγηματικής ικανότητας σε επίπεδο μακροδομής των τυπικών παιδιών ηλικίας 6,5-10,8. Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτελείτο από 58 παιδιά τυπικής ανάπτυξης με ηλικιακό εύρος από 6,5 έως 10,8. Εφαρμόστηκαν διάφορες δοκιμασίες για την αξιολόγηση των γλωσσικών και γνωστικών δεξιοτήτων τους. Παρ’ όλα αυτά, για την κύρια ανάλυση της συγκεκριμένης έρευνας έχει χρησιμοποιηθεί η δοκιμασία που αξιολογεί τον αφηγηματικό λόγο σε επίπεδο μακροδομής με τίτλο «Η ιστορία ενός άτακτου λεωφορείου». Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες. Ενώ, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά όσον αφορά το φύλο. Η διενέργεια της εν λόγω έρευνας έχει ιδιαίτερη αξία για την αξιολόγηση του αφηγηματικού λόγου των παιδιών σε επίπεδο μακροδομής. Συνεπώς, προτείνεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες σχετικά με την ανάλυση της μακροδομής στα διάφορα της στοιχεία, όπως το πλαίσιο, το αρχικό γεγονός, τα επεισόδια και το τελικό αποτέλεσμα, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλύτερη κατανόηση του θέματος και γενίκευση των αποτελεσμάτων.
Keywords: Μακροδομή; μικροδομή; αφηγηματικός λόγος; αξιολόγηση; Macrostructure; microstructure; narrative discourse; evaluation