Τεκμηρίωση και Παρατήρηση Αρχαιολογικού Ρυτού μέσω CT και 3D Printing - Σοφοκλέους, Αλέξανδρος (My University, 2025)
Τα ζωόμορφα ρυτά αποτελούν ξεχωριστά δείγματα αρχαίας κεραμικής, με σύνθετη μορφολογία και ιδιαίτερο λειτουργικό χαρακτήρα. Η κατανόηση της δομής τους – και κυρίως της εσωτερικής τους γεωμετρίας – είναι συχνά περιορισμένη λόγω της ευθραυστότητας και της ιστορικής αξίας των πρωτοτύπων. Στο πλαίσιο αυτής της πτυχιακής εργασίας, εφαρμόστηκε μια σύγχρονη προσέγγιση τεκμηρίωσης, η οποία βασίστηκε σε CT σάρωση, ψηφιακή επεξεργασία και τρισδιάστατη αναπαραγωγή του αντικειμένου, με σκοπό τη μελέτη και ανάλυση ενός ζωόμορφου ρυτού από κυπριακή αρχαιολογική συλλογή. Η διαδικασία περιλάμβανε την απόκτηση τομογραφικών δεδομένων, την επεξεργασία τους σε τρισδιάστατο μοντέλο με χρήση κατάλληλου λογισμικού και την εκτύπωση του αντικειμένου σε δύο εκδοχές: μία κομμένη για την παρατήρηση της εσωτερικής του δομής και μία πλήρη για παρουσίαση. Η εργασία δεν εστιάζει στη σύγκριση τεχνολογιών εκτύπωσης, αλλά στη χρήση τους ως μέσο τεκμηρίωσης και κατανόησης ενός σύνθετου κεραμικού αντικειμένου. Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνει ότι η σύνδεση απεικονιστικών τεχνικών με τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, προσφέροντας νέα εργαλεία για την ανάλυση, τεκμηρίωση και παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων.
Keywords: Ζωόμορφο ρυτό; Πολιτιστική τεκμηρίωση; Τρισδιάστατη εκτύπωση; Υπολογιστική τομογραφία; Ψηφιακή ανακατασκευή; Zoomorphic rhyton; Cultural documentation; 3D pDigital reconstructionrinting; Computed tomography