Αξιολόγηση της προ-συλλεκτικής εφαρμογής εμπορικών σκευασμάτων Ascophyllum nodosum ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών ποικιλίας ʺMandoraʺ στην Κύπρο κατά τη μετασυλλεκτική αποθήκευση - Θεοδώρου, Βασίλης (My University, 2025)
Η προτεινόμενη μελέτη στόχευε στη διερεύνηση της επίδρασης δύο εμπορικών βιοδιεγερτών, με βάση εκχύλισμα του φύκους Ascophyllum nodosum, στην παραγωγικότητα και τη μετασυλλεκτική ποιότητα καρπών ʺMandoraʺ (Citrus reticulata × Citrus sinensis ). Το πείραμα διεξήχθη από Μάρτιο 2024 έως Απρίλιο 2025 σε εμπορικό οπωρώνα ʺMandoraʺ, εμβολιασμένων σε υποκείμενο νεραντζιάς, εντός των εγκαταστάσεων της εταιρέιας Cyprus Phassouri Plantations (Φασούρι, Λεμεσός). Οι εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν από Μάρτιο έως Ιούλιο 2024, και εφαρμόστηκαν μεμονωμένα ή συνδυαστικά, με διαφορετικές μεθόδους (διαφυλλικά, εδαφικά ή συνδυαστικά), με στόχο τον προσδιορισμό του βέλτιστου πρωτοκόλλου καλλιέργειας. Ο πειραματικός σχεδιασμός ακολούθησε την τεχνική split-plot με πέντε μπλοκ ως βιολογικές επαναλήψεις. Δείγματα φύλλων συλλέχθηκαν τον Οκτώβριο 2024 για μελέτη της επίδρασης στην αποδοτικότητα χρήσης θρεπτικών στοιχείων. Οι καρποί συγκομίστηκαν τον Φεβρουάριο 2025, στο στάδιο εμπορικής ωρίμανσης, και αποθηκεύτηκαν για 60 ημέρες. Σε διάφορα χρονικά σημεία κατά την ψυχρή αποθήκευση αξιολογήθηκαν ποιοτικά χαρακτηριστικά (συνολικά διαλυτά στερεά, ογκομετρούμενη οξύτητα, περιεκτικότητα σε χυμό). Στόχος ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των βιοδιεγερτών ως προς την απόδοση, τη θρέψη και την ποιότητα των καρπών κατά την αποθήκευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνδυασμένη εδαφική εφαρμογή των δύο βιοδιεγερτών (MSS) αύξησε σημαντικά τη συγκέντρωση μακροθρεπτικών (π.χ. ασβέστιο: +14%) και ιχνοστοιχείων (π.χ. σίδηρος: +81%). Η εφαρμογή του SuperFifty (SS) οδήγησε σε μείωση χλωρίου (Cl⁻: -83%) και νατρίου (Na⁺: -22%). Όσο αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών που εξετάστικαν στην παρούσα εργασία δεν παρατηρίθηκε κάποια συμαντική διαφόρα μεταξύ των μεταχειρίσεων που έγιναν. Η ενσωμάτωση πολυδιάστατων αναλύσεων θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των επιδράσεων τόσο στη ποιότητα των καρπών όσο και στη φυσιολογία των φυτών.
Keywords: ποιότητα καρπών; αλατότητα; Κύπρος; Mandora; Ascophyllum nodosum; Βιοδιεγερτικά; salinity; fruit quality; Biostimulants; Ascophyllum nodosum; Mandora; Cyprus