Η χρήση των αιθέριων ελαίων Δενδρολίβανου και Ευκαλύπτου κατά του Tetranychus Urticae - Χατζήπαπα, Νικολίνα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη γεωργία από τις προσβολές διαφόρων εχθρών, ασθενειών, παρασίτων κ.α. με την αντιμετώπιση τους να είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί έντονα. Για την καταπολέμησή τους στην Κύπρο, γίνεται μεγάλη χρήση κυρίως χημικών σκευασμάτων και σε λιγότερο βαθμό χρήση αντίστοιχων βιολογικών. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως η χρήση των χημικών σκευασμάτων έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στους παραγωγούς αφού εδώ και καιρό προβληματίζονται τόσο για την ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν οι εχθροί. Έτσι πλέον έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την καταπολέμηση των διαφόρων εχθρών, ασθενειών κ.α., με τη χρήση βιολογικών μεθόδων, με μια από αυτές να είναι τα αιθέρια έλαια. Η παρούσα πειραματική μελέτη αναφέρεται στην αντιμετώπιση του δίστικτου τετράνυχου(Tetranychus urticae) χρησιμοποιώντας ως απωθητικές/ακαρεοκτόνες ουσίες ένα μείγμα αιθέριων ελαίων δενδρολίβανου (Rosmarinus officinalis) και ευκαλύπτου (Eucalyptus globulus). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Αεϊφορικής Γεωργίας του ΤΕΠΑΚ, όπου προσδιορίστηκε η θνησιμότητα του Tetranychus urticae, κατόπιν εφαρμογής διαφορετικών δόσεων σκευάσματος με βάση τα συγκεκτιμένα αιθέρια έλαια. Η εφαρμογή του σκευάσματος έγινε στα ενήλικα θηλυκά άτομα, σε διάφορες συγκεντρώσεις ώστε να αποδειχθεί ποια συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει την επιθυμητή τοξικότητα στον δίστικτο τετράνυχο. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε το LC50 στο 3%, καθώς και δείκτες άλλων παραμέτρων, όπως η ωοαπόθεση. Η χρήση των σκευασμάτων με βάση τα αιθέρα ελαία μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση των χημικών ακαρεοκτόνων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν πολύ γρήγορα διάφορα είδη όπως ο τετράνυχος, στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως.
Keywords: Ευκάλυπτος; Δενδρολίβανο; Αιθέρια έλαια; Δίστικτος τετράνυχος; Eucalyptus globulus; Rosmarinus officinalis; Essential oils; Tetranychus urticae