Κύπρος: ένα κορυφαίο κέντρο διαχείρισης πλοίων και τρόποι ενίσχυσης της ελκυστικότητας του σε αυτόν τον τομέα - Γεωργίου, Αντριάνα (q, 2021)
Αυτή η διατριβή “Κύπρος: Ένα κορυφαίο κέντρο διαχείρισης πλοίων και τρόποι ενίσχυσης της ελκυστικότητας του σε αυτόν τον τομέα” διεξάχθηκε από την Αντριάνα Γεωργίου, φοιτήτρια του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την επίβλεψη του κ. Νικόλα Ασημένου. Η παρούσα μελέτη αφορά τον τομέα της πλοιοδιαχείριση που ακμάζει τις τελευταίες δεκαετίες για λόγους και παράγοντες που κατέστησαν το νησί κατάλληλο για να εδραίυει ανάμεσα στα μεγαλύτερα και καλύτερα ναυτιλιακά κέντρα ανά το παγκόσμιο. Για την Κύπρο αυτό αποτελεί σεβαστό ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της και ένα πρίσμα για την προσέλκυση ευκαιριών εργοδότησης και διεθνής αναγνώρισης. Το κίνητρο για την συγγραφή αυτής της έρευνας προήλθε τόσο από την εύλογη διάκριση των παραγόντων αυτών, αλλά και των πιθανών βελτιστοποιήσεων που πρέπει να συμβούν για να διατηρηθεί η επιτυχία της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και για να επεκταθεί το επίπεδο της αναβάθμισης. Είναι αναπόφευκτο το γεγονός της συστηματικής ανακεφαλαίωσης και της επαναπροσδιόρισης των προτύπων ούτως ώστε να υπάρχει ποιοτική και υψηλή προσφορά υπηρεσιών αλλά και συνεχής προσέλκυση νέων αναπτύξεων. Σε συνδυασμό με έρευνα από εξειδικευμένες πηγές γίνεται η αποτύπωση όλων των συλλεγέντων πληροφοριών ως ένα γενικό συμπέρασμα εισηγήσεων και ανασκοπήσεων.
Keywords: Πλοία; Εργοδότηση; Ναυτιλιακής βιομηχανία