Σχεδιασμός κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα - Μιχαηλίδου, Αθηνά (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα τον σχεδιασμό μίας διώροφης οικίας από οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τους ευρωκώδικες και το συναφές εθνικό προσάρτημα. Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε αρχικά με υπολογισμούς στο χέρι και με τη βοήθεια της excel και προγραμμάτων στατικής ανάλυσης φορέα (LinPro27 και Beamax). Έπειτα πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός και με τη χρήση του ειδικού προγράμματος 3DR.STRAD. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε βάση των ευρωκωδίκων 0, 1, 2 και 8. Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από το θωρητικό μέρος στο οποίο παρουσιάζονται εν συντομία τα χαρακτηριστικά του σκυροδέματος, τα χαρακτηριστικά του χάλυβα, οι γενικές αρχές σχεδιασμού, οι οριακές καταστάσεις και οι ευρωκώδικες. Επίσης αποτελείται από το υπολογιστικό μέρος, όπου πραγματοποιείται ο στατικός σχεδιασμός των στοιχείων της κατασκευής με υπολογισμούς στο χέρι, δηλαδή η ανάλυση και ο σχεδιασμός των πλακών, των δοκών, των υποστηλωμάτων και των θεμελίων. Έπειτα ακολουθούν τα αποτελέσματα που εξάχθηκαν από το λογισμικό 3DR.STRAD και οι κατασκευαστικές λεπτομέριες των στοιχείων της κατασκευής. Στη συνέχεια συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα και εξάχθηκαν συμπεράσματα. Μέσα από την διεκπερέωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας επάγεται το συμπέρασμα ότι οι γνώσεις του μηχανικού εμπλουτίζονται διαρκώς μέσα από την εξάσκηση και την απόκτηση εμπειρίας καθώς τίθεται επανειλημμένα να αντιμετωπίσει νέες καταστάσεις και προκλήσεις. Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί στον μηχανικό η απαραίτητη κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει προτίστως την ασφαλέστερη αλλά και την οικονομικότερη δυνατή λύση.
Keywords: Σχεδιασμός οικίας; Οπλισμένο σκυρόδεμα; Ευρωκώδικες