Η χρησιμοποίηση βακτηριοφάγων στη βιολογική αντιμετώπιση τροφιμογενών παθογόνων - Μαυρομίχαλου, Κατερίνα (My University, 2023)
Τις τελευταίες δεκαετίες, αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη εξεύρεσης καινοτόμων φυσικών μεθόδων οι οποίες να στοχεύουν στην βιολογική αντιμετώπιση των παθογόνων παραγόντων στα τρόφιμα. Τα τροφιμογενή παθογόνα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τις βιομηχανίες αφού ανεξάρτητα του εάν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής, το ζήτημα αυτό δεν εξαλείφεται εντελώς. Αρκετοί επιστήμονες μελέτησαν τους βακτηριοφάγους σαν πιθανή πιο φυσική λύση σε σχέση με τις υφιστάμενες μεθόδους και διενέργησαν πολυάριθμα πειράματα με σκοπό να προσδιοριστεί η δραστικότητα των φάγων έναντι των τροφιμογενών παθογόνων. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν αρκετά άρθρα τα οποία αναφέρονταν στην διεξαγωγή πειραμάτων όπου σε μολυσμένα με παθογόνα τρόφιμα, εφαρμόζονταν βακτηριοφάγοι με σκοπό να φανεί η αλληλεπίδραση τους με τα παθογόνα. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων μελετήθηκαν, συγκρίθηκαν και αναλύθηκαν έτσι ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο οι βακτηριοφάγοι μπορούν να χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες τροφίμων για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν τη θετική συμβολή των φάγων -τις περισσότερες φορές- στον περιορισμό των παθογόνων παραγόντων στα τρόφιμα χωρίς κάποιο αξιοσημείωτο αρνητικό αντίκτυπο στο ίδιο το τρόφιμο ή τον καταναλωτή. Οι βακτηριοφάγοι αξιολογήθηκαν ως ικανοί να περιορίσουν τα παθογόνα στα προϊόντα τροφίμων. Βέβαια, υψίστης σημαντικότητας θεωρείται η διενέργεια επιπρόσθετων ερευνών έτσι ώστε να υπάρχει πιο σφαιρική εικόνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των βακτηριοφάγων.
Keywords: Βακτηριοφάγοι; φάγοι; τροφιμογενή παθογόνα; ασφάλεια τροφίμων; Bacteriophages; phages; food pathogens; food safety