Ορίζοντας το τυπικό κτίριο στην Κύπρο με στόχο τη βελτίωση των ενεργειακών αναβαθμίσεων - Λοΐζου, Αντωνία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή στοχεύει στον προσδιορισμό Τυπικών οικιστικών κτιρίων (Average buildings) βάσει ενός συνόλου οικιστικών τυπολογιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων, και κατοικιών συνεχούς δόμησης του Κυπριακού οικιστικού αποθέματος με στόχο την μετέπειτα βελτιστοποίηση στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής έγιναν καταχωρήσεις αρκετών οικιστικών μονάδων, οι οποίες είχαν κατασκευαστεί πριν και μετά το 2006 έως και σήμερα. Οι οικιστικές μονάδες που επιλέχθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα των τυπολογιών που εντοπίστηκαν στην Κύπρο (πολυκατοικίες-διαμερίσματα, συνεχούς δόμησης και μονοκατοικίες) και η κατασκευή τους εντοπίζεται σε χρονολογικές περιόδους που ορίστηκαν μεταξύ του 1980-2014, όπου οι τεχνικές δόμησης και η νομοθεσία περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων διαφέρουν. Συλλέχθηκαν δεδομένα για όλες τις κατοικίες που αφορούν τα δομικά στοιχεία, τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και τα τεχνικά συστήματα και μετά τον προσδιορισμό των τυπικών κατοικιών, διενεργήθηκαν σε αυτές ενεργειακές αξιολογήσεις της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και της ενεργειακής τους απόδοσης μετά την διεξαγωγή σεναρίων ενεργειακών αναβαθμίσεων. Για την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των σεναρίων ενεργειακής αναβάθμισης, περιλαμβανομένου και του σεναρίου για κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (ΚΣΜΕΚ) στα διάφορα τυπικά κτίρια και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα.
Keywords: Τυπολογίες οικιστικού αποθέματος; Τοπικό οικιστικό Κτίριο; Ενεργειακή αναβάθμιση; Εξοικονόμηση ενέργειας; Ενεργειακή απόδοση; Typologies housing stock; Average building; Scenarios; Energy consumption; Energy saving; Energy efficiency