Οι Στάσεις των Φοιτητών Νοσηλευτικής Απέναντι στην Ψυχική Νόσο: Συγχρονική Περιγραφική Μελέτη - Νταχτάλ, Πατούλ (My University, 2025)
Εισαγωγή: Το στίγμα της ψυχικής νόσου είναι πανταχού παρόν. Λόγω των αρνητικών συνεπειών θεωρείται «δεύτερη ασθένεια» για άτομα με διαγνωσμένη ψυχική νόσο. Δεν είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο – είναι ένα αόρατο εμπόδιο που στερεί από εκατομμύρια ανθρώπους το δικαίωμα σε μια ζωή με αξιοπρέπεια. Ενώ οι στάσεις των επαγγελματιών υγείας αποτελούν σημαντική προυπόθεση για παροχή ποιοτικής φροντίδας, έχουν καταγραφεί πολλές αρνητικές συμπεριφορές. Επομένως είναι ουσιώδες οι φοιτητές νοσηλευτικής, ως μελλοντικοί επαγγελματίες, να διαμορφώνουν θετικές στάσεις προκειμένου να προάγεται η ποιοτική φροντίδα υγείας. Σκοπός: Η διερεύνηση των στάσεων των φοιτητών/τριών Νοσηλευτικής απέναντι στην ψυχική νόσο. Υλικό & Μέθοδος: Πρόκειται για μια ποσοτική, περιγραφική μελέτη συγχρονικών συσχετίσεων. Χρησιμοποιήθηκε Κλίμακα Στάσεων για την Ψυχική Νόσο (ASMI) και στατιστική ανάλυση μέσω SPSS 22. Το δείγμα αφορόυσε δείγμα ευκολίας. Η συμμετοχή ήταν εθελοντική και ανώνυμη. Ως επίπεδο στατιστικής ανάλυσης ορίστηκε p<0.05. Αποτελέσματα: Συμμετείχαν 144 φοιτητές/τριες απο όλα τα έτη σπουδών, με Μ.Ο. ηλικίας 20,6 έτη (έυρος 18-25 ετών). Η πλειοψηφία ήταν φοιτήτριες (81.9%). Το μεγαλύτερο ποσοστό (93.1%) ήταν Κυπριακής καταγωγής απο όλες τις επαρχίες. Η ηλικία και το φύλο δεν επηρέασαν τις στάσεις των φοιτητών (t-test, p>0.05). Η παρακολούθηση του μαθήματος Ψυχικής Υγείας (t-test, p<0.05 εκτός «Στιγματισμού») και η τοποθέτηση σε νοσοκομειακές και κοινοτικές δομές συσχετίστηκαν με θετικότερες στάσεις, μειωμένη απαισιοδοξία (t-test, p < 0.05) και αυξημένη ευαισθητοποίηση απέναντι στα στερεότυπα (p =0.000 και 0.096). Η επαφή με άτομα με ψυχική νόσο, ιδίως στο οικογενειακό περιβάλλον, ενίσχυσε την ενσυναίσθηση και την κατανόηση του στίγματος (t-test, p=0.06 και 0.083). Η παρουσία Ειδικού βάσει Εμπειρίας αξιολογήθηκε θετικά από το 81,4% των φοιτητών, ενισχύοντας την ευαισθητοποίησή τους (t-test, p < 0.05 εκτός «Στιγματισμού»). Συμπέρασμα: Η κοινωνική επαφή και εκπαίδευση φάνηκε να είναι αποτελεσματικές στη μείωση του στίγματος και στερεοτύπων για την ψυχική νόσο. Υπογραμμίζεται η ανάγκη για καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας και αυξημένη κοινωνική επαφή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του στίγματος.
Keywords: Ψυχική νόσος; Επαγγελματίες υγείας; Ποιοτική φροντίδα υγείας