Αξιοποίηση αποβλήτων βιομηχανίας επεξεργασίας εσπεριδοειδών για την παραγωγή πολυφαινολικών και βακτηριακής κυτταρίνης - Αντωνίου, Νικόλας (My University, 2024)
Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών αναπτύσσεται ραγδαία παράγοντας υψηλές ποσότητες ετησίως, με την βιομηχανία επεξεργασίας εσπεριδοειδών να διαχειρίζεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής που αντιστοιχεί σε 23 x 106 t στερεών αποβλήτων ετησίως. Τα λύματα που εξέρχονται από τις βιομηχανίες χρήζουν άμεσα σωστής διαχείρισης λόγω των υψηλών ποσοστών οργανικών φορτίων και του χαμηλού pH που τα χαρακτηρίζουν. Στην παρούσα δουλειά αναπτύχθηκε ένα βιοδιυλιστήριο για την ανάκτηση φαινολικών οξέων και την παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης χρησιμοποιώντας τα υγρά απόβλητα από βιομηχανία επεξεργασίας εσπεριδοειδών. Μελετήθηκε η πιθανή επαναχρησιμοποίηση του προσροφητικού υλικού που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση των φαινολικών οξεών ενώ το απόβλητο που προκύπτει από την προσρόφηση των πολυφαινολικών μελετήθηκε για την παραγωγή βακτηριακής κυτταρίνης. Η βακτηριακές καλλιέργιες πραγματοποιήθηκαν με το μικροβιακό στέλεχος Komgataeibacter sucroferments DSM 15973 μελετώντας διάφορες αναλογίες άνθρακα προς άζωτο καθώς και διάφορες τιμές pH της καλλιέργιας. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγής βακτηριακής κυτταρίνης (4.09 g/L) επιτεύχθηκε σε αναλογία άνθρακα/άζωτο 44.6 και pH 6.0.
Keywords: Απόβλητα εσπεριδοειδών; πολυφαινόλες; βακτηριακή κυτταρίνη; ρητίνες; καλλιέργεια; Citrus waste; polyphenols; bacterial cellulose; resins