Ογκολογικά περιστατικά και η περίθαλψη τους εν καιρώ covid - Ρούσου, Εμανουέλλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Τα ογκολογικά περιστατικά αφορούν μια γενετική ασθένεια και αλλοίωση του DNA μας, τα οποία είναι όλο και πιο συχνά σήμερα σε όλες τις ηλικίες και όλο το πλήθος του πληθυσμού λόγω διαφόρων παραγόντων. Ακόμη και η περίθαλψη που τους δίνετε είναι εξεραιτικά σημαντική κατα την εξέλιξη αυτής της ασθένειας. Έχει αναφερθεί σε πολλές έρευνες η μείωση της παροχής φροντίδας στου ασθενείς με καρκίνο και ιδιαίτερα σε αυτούς με τελικό στάδιο εν καιρώ πανδημίας της νόσου του κωρονοϊου. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση του θέματος της περίθαλψης των καρκινοπαθών ασθενών και να αναφερθεί η προσπάθεια που δίνετε απο τους νοσηλευτές προς τους καρκινοπαθείς για την περίθαλψή τους εν καιρώ πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού. Επίσης να αναφερθεί η σημαντικότητα παροχής φροντίδας και θεραπείας στους ασθενείς αυτούς αλλα και ο μεγάλος κίνδυνος για νόσηση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νοσηρότητα και καταληκτικά ίσως σε θνησιμότητα . Συγκεκριμένα η συσχέτιση αυτή θα διερευνηθεί αναφορικά με τα πιο κάτω: Α. Πώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε την περίθαλψη και την υγεία των καρκινοπαθών; Β. Υπάρχει κίνδυνος απο τον covid-19 προς τους ασθενείς με καρκίνο; Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την παρούσα εργασία ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας (EMBASE, GOOGLE SCHOLAR, PUBMED) με λέξεις κλειδιά (cancer ή cancer patients) , (care ή caring) και (covid-19 ή coronavirus) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 6 μελέτες, κατα τη διάρκεια 2019-2021 οι οποίες πληρούν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Η ανασκόπηση μας αποκάλυψε ότι η σύγχρονη πανδημία του covid-19 αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή τόσο για τον γενικό πληθυσμό, πόσο μάλλον για τους ασθενείς με καρκίνο. Ακόμη οι επιπτώσεις που έχει ως αποτέλεσμα η πανδημία και ο τερματισμός των θεραπειών φέρνει τους καρκινοπαθείς σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Συμπεράσματα: Εαν ένας ασθενείς με καρκίνο νοσήσει με κορωνοϊό τότε σε μεγάλο βαθμό μπορεί να επιφέρει το θάνατο λόγω του πολύ αδύναμου ανοσοποιητικου συστήματος λόγω ανοσοκαταστολής απο τις θεραπείες. Τα κέντρα υγείας αποτελούν το μεγαλύτερο χώρο εστίασης του ιού και έτσι οι θεραπείες ακυρώνονται και οι ασθενείς απομονώνονται.
Keywords: Τελικό στάδιο; Κορωνοϊός; Καρκίνος; Περίθαλψη; Cancer; Care; Final step; Covid