Ισότητα των δύο φύλων μέσω του σχεδιασμού πληροφορίας - Μιχαηλίδου, Χριστίνα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα εργασία μελετά την ισοτήτων των δύο φύλων μέσω του σχεδιασμού πληροφορίας, σκοπός και στόχος ήταν η ανάδειξη των αδυναμιών και διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεδομένα που έχω μελετήσει μέσα από δευτερογενή έρευνα. Ενώ η παρουσιάσει αυτών των δεδομένων αποδόθηκε μέσω του σχεδιασμού πληροφορίας, μετά από την διεξαγωγή μελέτης και έρευνας αφού είναι ένας αποτελεσματικός, εναλλακτικός τρόπος μετάδοσης, επικοινωνίας των αποτελεσμάτων, και να οπτικοποιηθεί αισθητικά το μήνυμα. Αφού μελέτησα και συνόψισα τα δεδομένα μου, προχώρησα στην εφαρμογή / οπτικοποιήση των δεδομένων, αφού πρώτα τα χώρισα σε διάφορες κατηγορίες π.χ. υγεία, δουλεία κ.α. για την καλύτερη σαφήνεια των δεδομένων. Οι γυναίκες στα ποσοστά του πληθύσμού και την διάρκεια ζωής έχουν πρωταρχική θέση τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, ενώ αρκετές γυναικες είναι μονογονείς. Στην εκπαίδευση όμως υπάρχει ίση προσβαση, όμως στα θέμάτα σπουδών οι άντρες καταμένονται σε διάφορους τομείς. Στο τομέα της εργασείς οι γυναίκες αμοίβονται λιγότερο από τους άντρες και έχουν ψηλότερα ποσοστά ανεργίας λόγο οικογενειακών υποχρεώσεων. Επίσης έχουν αυξηθεί στην πολιτική ζωή της Κύπρου οι γυναίκες, όμως συνεχίζουν να αποτελούν το λιγότερο ποσοστό σε διοικητικές θέσεις. Υψηλό στις γυναίκες είναι το επίπεδο υγείας όμως σε μεγαλύτερες ηλικίες οι άντρες είναι πιο υγιής. Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος φτώχειας σε σχέση με τους άντρες σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες. Χαμηλά είναι τα επιπεδα εγληματικότητας στις γυναίκες, όμως ο αριθμος των γυναικών θυματων είναι αντίστροφος και έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ο σχεδιασμός πληροφορίας είναι ένα μέσω μετάδοσης και αναπαράστασης των δεδομένων, με στόχο την σαφήνεια και την άμεση επαφή του θεατή με το μήνυμα αλλά και το αποτέλεσμα των δεδομένων. Ο σχεδιασμός πληροφορίας για να είναι επιτυχής πρέπει να έχει οργανωμένα δεδομένα, σε κατηγορίες ανάλογα πάντα με το θέμα που θα βοηθά τον χρήστη ή τον θεατή στην καλύτερη και ποίο ξεκάθαρη ‘’μελέτη’’ των πληροφοριών, ένας άλλος παράγοντας που θα συντελέσει στα πίο πάνω είναι η σωστή επιλογή χρωμάτων ανάλογα πάλι με το θέμα και την ποσότητα και την σημαντικότητα των δεδομένων. Επίσης μπορούν να ενταχθούν οπτικές μεταφορές ακόμα και ευρετήρια για διευκολύνουν ακόμα περισσότερο των θεατή, αφού παρουσιάζουν την οπτικοποιήση των δεδομένων με σαφήνεια και τονίσουν το μήνυμα και τις διαφορές των δεδομένων. Με βάση τα πιο πάνω προχώρησα στην εφαρμογή ένα εγχειρίδιο / editorial, ένας οργανωμένο τρόπος να παρουσιαστούν τα δεδομένα μου σαν ένα σύνολο και ταυτόχρονα να απεικονίζεται η κάθε κατηγορία ξεχωριστά. Όπου μετά προχώρησα στην προσωπική αξιολόγηση και κατέγραψα πως γενικά αποτελείται από απλούς και περίπλοκους σχεδιασμούς πληροφορίας που όμως εξακολουθούν να μεταδίδουν τον σκοπό και τον στόχο μου για την απόδοση της ανισότητας των δύο φύλων.
Keywords: Design information; Sexual