Επίδραση των Βιοδιεγερτικών σκευασμάτων στην καλλιέργεια της πατάτας - Χαραλάμπους, Νικόλας (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση των βιοδιεγερτικών σκευασμάτων στην καλλιέργεια πατάτας (Solanum tuberosum), όπου εφαρμόζονταν διαφυλλικοί ψεκασμοί με τα σκευάσματα Kelp 100, Fulvic Black Earth, Trainer, Agrifos 600, Stimophol, Fitomare, Intracell και Foliplus, κατά τη διάρκεια της βλάστησης των φυτών, το στάδιο της κονδυλοποίησης, της αύξησης του μεγέθους των κονδύλων και της ωρίμανσης. Αναπτύχθηκαν τα φυτά και μελετήθηκαν βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού όπως το ύψος, η διάμετρος της βάσης του στελέχους, ο αριθμό των κονδύλων, το βάρος των κονδύλων, ο διαχωρισμός του μεγέθους των κονδύλων και η ξηρά ουσία. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση του ύψους των φυτών όπου εφαρμοστήκαν τα βιοδιεγερτηκά σκευάσματα σε σχέση με το μάρτυρα τόσο στην ποικιλία Σπούντα όσο και στην ποικιλία Ντάιμαντ κυρίως κατά το στάδιο μεγέθυνσης των κονδύλων. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση της διαμέτρου του λαιμού του στελέχους στα φυτά όπου εφαρμόστηκαν βιοδιεγερτηκά σε σχέση με το μάρτυρα. Κατά το στάδιο της συγκομιδής στις επεμβάσεις με βιοδιεγερτηκά, παρατηρήθηκε αύξηση τόσο στον αριθμό των εμπορεύσιμων κονδύλων όσο και στο βάρος τους ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μείωση των μη εμπορεύσιμων κονδύλων σε σχέση με το μάρτυρα. Τέλος, τα δείγματα που λήφθηκαν για τη μέτρηση της ξηράς ουσίας έδειξαν αύξηση έως και 11% στις επεμβάσεις με βιοδεγερτηκά σε σχέση με τον μάρτυρα. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασία δείχνουν μια θετική επίδραση των βιοδιεγερτικών προϊόντων τόσο στην ανάπτυξη του φυτού κατά το στάδιο του φαινολογικού κύκλου όσο και στο παραγόμενο προϊόν. Λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι είναι η πρώτη μελέτη επίδρασης βιοδιεγερτικών προϊόντων που πραγματοποιείται στην Κύπρο σε καλλιέργεια πατάτας, προτείνεται όπως τα πειράματα επαναληφθούν τόσο στην χειμερινή περίοδο όσο και στην ανοιξιάτικη έτσι ώστε να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της δράσης των βιοδιεγερτικών στην αύξηση της παραγωγής αλλά και στην φυτουγεία της καλλιέργειας της πατάτας
Keywords: Solanum tuberosum; Καλλιέργεια πατάτας