Laboratory Information Management System - Χρίστου, Ανδρέας (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη σχεδίαση, ανάπτυξη και υλοποίηση ενός διαδικτυακού Πληροφοριακού Συστήματος με θέμα τη σχιζοφρένεια. Στόχος του συστήματος είναι η παροχή αξιόπιστης ενημέρωσης και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που πάσχουν ή ενδέχεται να πάσχουν από σχιζοφρένεια, καθώς και στις οικογένειες και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον. Η ανάπτυξη της πλατφόρμας βασίστηκε στην ανάγκη ύπαρξης ελληνόφωνου προσβάσιμου περιεχομένου και εργαλείων σχετικά με την εν λόγω ψυχική νόσο. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει τέσσερις ρόλους χρηστών: clients, doctors, volunteers και admin. Κάθε ρόλος έχει διακριτές λειτουργίες, όπως προγραμματισμός ραντεβού, καταχώρηση και αξιολόγηση ασθενών, δημιουργία εκδηλώσεων ψυχαγωγίας και υποστήριξης, προσθήκη ιατρικών νέων και διαχείριση χρηστών. Ο client έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει κοντινούς ψυχιάτρους, να υποβάλλει ερωτήσεις, να συμμετέχει σε οργανωμένες εκδρομές και να συμπληρώνει διαγνωστικά ερωτηματολόγια που αξιολογούν πιθανή ύπαρξη ή στάδιο σχιζοφρένειας. Επιπλέον, μπορεί να λαμβάνει υπενθυμίσεις για φαρμακευτική αγωγή και να ενημερώνεται για τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Το σύστημα υλοποιήθηκε με τη χρήση των τεχνολογιών HTML, CSS, JavaScript, PHP, AJAX, jQuery και MySQL για την αποθήκευση των δεδομένων. Παρέχει δυναμική και ασφαλή διαχείριση περιεχομένου, υποστηρίζει σύστημα εισόδου/εγγραφής χρηστών, διαχείριση ερωτηματολογίων, παρακολούθηση στατιστικών στοιχείων για όλους τους ρόλους και καταγραφή log αρχείων για λόγους ασφάλειας και αξιοπιστίας. Το έργο συνδυάζει την τεχνική υλοποίηση με κοινωνική ευαισθησία και επιχειρεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης και υποστήριξης στον ελληνόφωνο ψηφιακό χώρο.
Keywords: Πληροφοριακό σύστημα--Σχιζοφρένεια; Ψυχολογική υποστήριξη--Σχιζοφρένεια; Ψυχική νόσος; Αξιολόγηση ασθενών