Γνώσεις των εκπαιδευτικών της πρώτης τάξης δημοτικού και των νηπιαγωγών για τη φωνολογική ενημερότητα - Ζαχαρίου, Αντρούλλα – Ελένη (My University, 2022)
Η φωνολογική ενημερότητα είναι μια δεξιότητα η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναγνωστική ικανότητα. Επομένως, τα παιδιά είναι σημαντικό να διδάσκονται και να εμπλέκονται, από μικρή ηλικία, σε δραστηριότητες των οποίων απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη της φωνολογικής ενημερότητας. Κύριο ρόλο σε αυτή την κατάσταση έχουν κυρίως οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι της πρώτης τάξης δημοτικού. Η παρούσα έρευνα έχει ως κύριο στόχο την διερεύνηση των γνώσεων των νηπιαγωγών και των δασκάλων της πρώτης τάξης δημοτικού σχετικά με την έννοια της φωνολογικής ενημερότητας και το ρόλο της στην κατάκτηση της αναγνωστικής ικανότητας. Επιπλέον στόχος της έρευνας, είναι η διερεύνηση των πρακτικών που χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας στη τάξη, μέσα από διάφορες δραστηριότητες. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσα από τη λήψη συνεντεύξεων. Το δείγμα αφορούσε τρεις νηπιαγωγούς και τρεις δασκάλους της πρώτης τάξης του δημοτικού. Τα ευρήματα από τις συνεντεύξεις έδειξαν πως οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τι είναι η φωνολογική ενημερότητα και πως αυτή συσχετίζεται με την αναγνωστική ικανότητα του παιδιού. Επιπλέον, έχουν εις γνώση τους μερικές δεξιότητες που έχει ένα παιδί με ανεπτυγμένη τη φωνολογική ενημερότητα. Έτσι, στη διδασκαλία τους στην τάξη, εμπλέκουν δραστηριότητες ανάπτυξης της φωνολογικής ενημερότητας, αλλά δεν είναι στοχευμένες. Οι πιο κοινές δραστηριότητες που εμπλέκουν είναι η κατάτμηση λέξεων σε συλλαβές και η ομοιοκαταληξία. Ακόμη, υπάρχουν μερικοί συμμετέχοντες που χρησιμοποιούν και άλλες δραστηριότητες ανάπτυξης της φωνολογικής ενημερότητας όπως είναι η σύνθεση λέξεων, η απαλοιφή και η προσθήκη συλλαβών και φωνημάτων σε λέξεις.
Keywords: Φωνολογική ενημερότητα; Αναγνωστική ικανότητα; Γνώσεις; Εκπαιδευτικοί; Phonological awareness; Reading ability; Knowledge; Teachers