Θεωρητική προσέγγιση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή των γυναικών για τόπο τοκετού - Χατζηγεωργίου, Ελένη (My University, 2012)
0 τοκετός είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή της γυναίκας, και η διερεύνηση της σχετικής με τις εμπειρίες των γυναικών από τον τοκετό τους θεωρίας είναι σημαντική για καθοδήγηση της έρευνας σε θέματα περιγεννητικής φροντίδας.Σκοπός: Η διερεύνηση θεωριών που αναφέρονται στους παράγοντες που έχουν αποδειχθεί καθοριστικοί στην επιλογή των γυναικών για τόπο τοκετού.Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων MEDLINE, CINAHL, EMBASE COCHRANE από το 1995 και μετά. Η ανεύρεση τους έγινε με τις λέξεις κλειδιά:: childbirth theory, empowerment, birth place, partnership, midwifery model, medical model, women’s experiences.Αποτελέσματα: Η θεωρία που εντοπίστηκε και προσδιορίζει με σαφήνεια παράγοντες που επηρεάζουν την γυναίκα να επιλέξει τον τόπο που θα γεννήσει το παιδί της είναι η θεωρία “Επικράτεια της Γέννησης”. Η θεωρία αυτή βασίστηκε στη θεωρία της ενδυνάμωσης , της εταιρικής σχέσης, του φεμινισμού και του Φουκώ. Η θεωρία του πατερναλισμού έχει προστεθεί διότι συνδέεται άμεσα με το διερευνώμενο θέμα.Συμπεράσματα: Η θεωρία “Επικράτεια της Γέννησης” δίνει τη δική της επιστημονική εξήγηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη γυναίκα να επιλέξει τον τόπο τοκετού της. Η διερεύνηση των απόψεων των γυναικών για επιλογή τόπου τοκετού κρίνεται απαραίτητη για τη δημιουργία νέας γνώσης στη περι- γεννητική φροντίδα.
Theoretical framework of the factors affecting the women’s birth place choices
Keywords: Birth place; Midwifery model; Women’s experiences; Childbirth theory; Empowerment; Partnership; Medical model