Δημιουργία διαδικτυακής πολυμεσικής εφαρμογής για σκοπούς εκμάθησης - Κυβιδιώτης, Γεώργιος (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η εργασία αυτή έχει σαν κύριο σκοπό την έρευνα, προγραμματισμό και ανάπτυξη ιστοσελίδας με τη γλώσσα σήμανσης HTML5 καθώς και των νέων χαρακτηριστικών που έχουν ενσωματωθεί σε αυτή. Το θέμα της ιστοσελίδας θα είναι καταγραφή ναυαγίων και σημείων στον Κυπριακό βυθό. Ένα από τα κύρια σημεία όπου έγιναν προσπάθειες να υλοποιηθούν σε τελικό βαθμό είναι η υποστήριξη της ιστοσελίδας χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο όπως και η λειτουργία της βάσης δεδομένων IndexedDB, της οποίας ο ρόλος είναι να αποθηκεύει δεδομένα στον πλοηγό του χρήστη χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσω μιας αντίστοιχης βάσης δεδομένων στο διαδίκτυο γίνεται συγχρονισμός μεταξύ τους όταν καταστεί δυνατή η διαδικτυακή σύνδεση. Σχετικά με τη μεθοδολογία θα δοθούν ερωτηματολόγια ώστε να ληφθούν οι αρχικές απαιτήσεις χρηστών και έπειτα θα δημιουργηθούν πρωτότυπα χαμηλής και ψηλής πιστότητας βασισμένα σε μοντέλο ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού. Στη συνέχεια θα διεξαχθούν συνεντεύξεις μετά από παρακολούθηση χρηστών που θα δοκιμάσουν να πλοηγηθούν στα (χαμηλής πιστότητας) πρωτότυπα. Μέσα από παρατήρηση θα αναλυθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν. Βάση των παρατηρήσεων καθώς και των απαιτήσεων των χρηστών (ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός), θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης της ιστοσελίδας πάντοτε με βασικό γνώμονα την υποστήριξη της ιστοσελίδας από διάφορες συσκευές (υπολογιστές, tablets καθώς και κινητά τηλέφωνα). Αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της ιστοσελίδας θα γίνει και πάλι αξιολόγηση της από χρήστες. Μέσα από την διαδικασία αυτή θα είμαστε σε θέση να διεξάγουμε σημαντικά συμπεράσματα όσο αφορά την εξολοκλήρου ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών με τη καινούργια γλώσσα σήμανσης HTML5 καθώς και των καινούργιων χαρακτηριστικών που έχουν ενσωματωθεί σε αυτή.
Keywords: HTML5; Ιστοσελίδα; Βάση δεδομένων IndexedDB