Προσρόφηση φωσφόρου σε πυρωμένα κέλυφη αυγών και σε νεκρά φύκη Posidonia Oceanica - Σοφοκλέους, Άγγελος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβαλλόντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέταση μεθόδου για την απομάκρυ-νση φωσφόρου (Ρ) από τα λύματα σε απόβλητα τσοφλιών αυγών και σε νεκρά φύλλα του είδους posidonia oceanica. Η παρουσία του Ρ στα λύματα και κατά συνέπεια στο περιβάλλον προκαλεί πολλά προβλήματα στα υδάτινα σώματα του πλανήτη. Το κυριότερο είναι η δημιουργία ευτροφισμού στα σώματα αυτά λόγω της ραγδαίας αύξησης της μικροβιακής μάζας (βακτήρια και μικροφύκη) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανοξικών συνθηκών στο σύστημα και την τελική νέκρωση και ερήμωση του εκάστοτε σώματος που θα προσβληθεί από αυτό το φαινόμενο. Μέσα από τη βιβλιογραφία βρέθηκαν πολλοί τρόποι για τη δράση αυτή μέσω μεθόδων όπως είναι η κατακρήμνιση και προσρόφηση. Εντάσσοντας όμως, άλλα θέματα και παράγοντες όπως είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση, περιβαλλοντικοί παράγοντες και άλλα, χρησιμοποιείται από όλους μια μορφή κυκλικής οικονομίας. Δηλαδή η επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, στην προκειμένη περίπτωση τα τσόφλια αυγών κότας που επιβαρύνουν τα νοικοκυριά και χώρους εστίασης και θαλάσσια φύκια που επιβαρύνουν τους παραλιακούς δήμους οι οποίοι πρέπει να τα συλλέγουν από τις παράκτιες περιοχές της δικαιοδοσίας τους. Από το τέταρτο πείραμα προέκυψαν 89,79 % προσρόφηση Ρ στο eggshell, ενώ το seagrass κατάφερε να προσροφήσει ποσότητα ίση με το 91,21 % της αρχικής συγκέντρωσης Ρ. Στα τρία προηγούμενα πειράματα η συγκέντρωση προσρόφησης Ρ ήταν ικανοποιητική αλλά σε χαμηλότερο βαθμό.
Keywords: Φώσφορος; Προσρόφηση; Τσόφλια αυγών; Θαλάσσια φύκια