Υδάτινη δυστοπία: υποβρύχια καλλιτεχνική εγκατάσταση με αυτόνομα ηλεκτρομηχανικά στοιχεία - Εγγλέζου, Χαραλαμπία (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει δημιουργικά την θαλάσσια οικολογική καταστροφή. Ένα υποθετικό δυστοπικό σενάριο γίνεται το εφαλτήριο μιας βασισμένης σε καλλιτεχνική έρευνα κριτικής για την οικολογική καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Θα μπορούσε να επιλύσει την παρούσα οικολογική κρίση ο αποικισμός της θάλασσας από τεχνητούς ηλεκτρομηχανικούς οργανισμούς, ούτως ώστε να μπορεί ο άνθρωπος να συνεχίζει να μολύνει ανενόχλητα την θαλάσσια ζωή δίχως τον φόβο να μείνει η θάλασσα ακατοίκητη και νεκρή; Η πτυχιακή περιστρέφεται γύρω από αυτό το παράλογο ερώτημα και εκφράζει οικολογικές ανησυχίες αναφορικά με την δυστοπική πιθανότητα ενός μολυσμένου θαλάσσιου κόσμου. Το ερώτημα προσεγγίζεται σε καθαρά καλλιτεχνικούς όρους, μέσω προκαταρκτικής μελέτης, σχεδιασμού, και εν μέρη υλοποίησης σειράς αυτόνομων ηλεκτρομηχανικών θαλάσσιων «οργανισμών», που θα μπορούσαν να αποικίσουν ένα οικολογικά κατεστραμμένο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς και μέσω απόπειρας σύνθεσης υποβρύχιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης όπου αυτοί οι οργανισμοί θα μπορούσαν να κατοικήσουν να διαδρούν ελεύθερα ο ένας με τον άλλον αλλά και με λοιπά ανόργανα στοιχεία. Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, η παρούσα εργασία συζητά επί μέρους λύσεις σε τεχνικά ζητήματα, περιγράφει τρεις ηλεκτρομηχανικούς «οργανισμούς» και τις αρχές λειτουργίας αυτών, και παρουσιάζει προσχέδια και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μιας πιθανής υποβρύχιας εγκατάστασης εντός ενυδρείου. Μέσα από την ολοκλήρωση της εργασίας διαπιστώθηκε πως μέσω διαφόρων τεχνολογιών μπορούν να εκφραστούν οι οικολογικές ανησυχίες της παρούσας πτυχιακής σε καλλιτεχνικό επίπεδο.
Keywords: Δυστοπία; Οικολογική κρίση; Θάλασσα; Ηλεκτρομηχανικοί οργανισμοί; Υποβρύχια εγκατάσταση; Dystopia; Ecological crisis; Sea; Electromechanical organisms; Underwater installation