Παραγωγή γαλακτικού αιθυλεστέρα μέσω αντίδρασης εστεροποίησης γαλακτιξού οξέος και αιθανόλης - Νεοφύτου, Αλεξάνδρα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η αναγκαιότητα αντικατάστασης των συμβατικών διαλυτών, λόγω του τοξικού και διαβρωτικού τους χαρακτήρα, με λιγότερο επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου διαλύτες και περισσότερο φιλικούς προς το περιβάλλον έχει οδηγήσει στην μελέτη εναλλακτικών ενώσεων για την χρήση τους ως πράσινους διαλύτες. Κατά την διάρκεια αυτής της πτυχιακής εργασίας μελετήθηκε η ικανότητα παραγωγής ενός πράσινου διαλύτη, του γαλακτικού αιθυλεστέρα μέσω ενζυμικής και μη ενζυμικής αντίδραση εστεροποίησης μεταξύ γαλακτικού οξέος και αιθανόλης. Σκοπός της εργασίας ήταν η μέγιστη απόδοση παραγωγής του γαλακτικού αιθυλεστέρα με την προϋπόθεση του ότι, με την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων, να γίνουν οι περαιτέρω μελλοντικές και οικονομικές έρευνες για την πιθανή χρήση του ως διαλύτη στην θέση των συμβατικών διαλυτών, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αρνητική επίδραση που έχουν επιφέρει Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, χρησιμοποιούνται οι οργανικοί διαλύτες, εξάνιο και τολουόλιο, όπως επίσης και βιοδιαλύτες από αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, ως μέσα μεταφοράς της αντίδρασης. Εξετάστηκε επίσης η ικανότητα για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης αντίδρασης, ακινητοποιημένων λιπάσεων από Candida αntarctica και Candida rugosa.. Επιπλέον, μελετήθηκε η αντίδραση εστεροποίησης μέσω 1, 0.5, 0.1 και 0.01 Μ γαλακτικού οξέος με 0.5 Μ αιθανόλης. Τα αποτελέσματα των πειραμάτων έδειξαν να δίνεται η καλύτερη απόδοση γαλακτικού αιθυλεστέρα από έλαιο λεμονιού με την χρήση του Novozyme 435 με τιμή απόδοσης ίση με 82.48 %.
Keywords: Τυρόγαλο; Βιοαιθανόλη (αιθανόλη); Γαλακτικό οξύ; Γαλακτικός αιθυλεστέρας; Αντίδραση εστεροποίησης; Λιπάσες; Βιοδιαλύτες; Εξάνιο; Τολουόλιο; Candida Antarctica; Candida rugosa