Σχεδιασμός και τεχνοοικονομική μελέτη μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου - Στυλιανού, Λίζα (My University, 2024)
Τα τελευταία χρόνια, οι σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία οι οποίες έχουν προκληθεί από τις μη ελεγχόμενες εκπομπές αέριων ρύπων στην ατμόσφαιρα έχουν οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα στην εξεύρεση νέων μεθόδων παραγωγής ενέργειας. Το υδρογόνο αποτελεί ένα από τους πιο υποσχόμενους φορείς ενέργειας και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Στο πρώτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται μια γενική περιγραφή των φυσικοχημικών ιδιοτήτων του υδρογόνου. Δίνονται πληροφορίες για την χρήση του και στοιχεία κατανάλωσης του. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία για την κλιματική ουδετερότητα και περιγράφεται τo πως αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο στο μέλλον. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα είδη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Έπειτα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις μεθόδους παραγωγής υδρογόνου και αποθήκευσης του. Τέλος περιγράφονται οι αντλίες υδρογόνου και γίνεται αναφορά στα λεωφορεία υδρογόνου και στις μεθόδους αποθήκευσης πλεονάζουσας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια λεπτομερής ανάλυση του έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Αναφέρεται η γεωγραφική θέση, υπολογίζεται η ισχύς της εγκατάστασης και υπολογίζεται η ημερήσια παραγωγή υδρογόνου της μονάδας. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η οικονομική πτυχή της υλοποίησης της μονάδας παραγωγής πράσινου υδρογόνου και πραγματοποιείται μια αξιολόγηση της βιωσιμότητάς της μέσα στα πλαίσια της επιχορήγησης από Ευρωπαϊκά και κρατικά προγράμματα. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα της παρούσας διατριβής καθώς και προτάσεις για μελλοντικές πτυχιακές εργασίες.
Keywords: Πράσινο υδρογόνο; PEM; ηλεκτρόλυση νερού; φωτοβολταϊκά συστήματα; Green hydrogen; PEM (Proton Exchange Membrane) electrolysis; water electrolysis; photovoltaic systems