Η τοπική κουλτούρα όπως απεικονίζεται στα Κυπριακά Γραμματόσημα | Σειρές Γραμματοσήμων βασιμένες στα Κυπριακά Κεντήματα | Εικονογράφηση - Πάντη, Μαρία (Cyprus University of Technology, 2021)
Η Επιστημονική Μελέτη αυτή, έρευνα την κουλτούρα της Κύπρου με σκοπό την δημιουργία γραμματοσήμων που θα αναδεικνύουν την Κύπρο μέσα από τα παραδοσιακά κεντήματα της, τα οποία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας του νησιού. Η Κύπρος είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία και η κουλτούρα που διακρίνεται χιλιάδες χρονιά πριν. Ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας του νησιού είναι η κεντητική και η υφαντουργία. Στη κυπριακή κοινωνία, σημαντικό ρολό έπαιζε η κεντητική καθώς ήταν ένα έθιμο που μεταφερόταν από γενιά σε γενιά. Η κεντητική ήταν κυρίως γυναικεία ασχολία, καθώς οι κοπέλες έραβαν κεντήματα για την προίκα τους. Μέσα από αυτή την παράδοση έχουμε θαυμάσιες συλλογές από χειροποίητα κεντήματα με περίτεχνα σχέδια, όμορφες κλωστές και υφάσματα. Η κεντητική είναι ένα αξιόλογο κομμάτι της Κύπρου καθώς τα κεντήματα της διακρίνονται και στο εξωτερικό. Αφού πραγματοποιηθεί η μελέτη πάνω στην κυπριακή κεντητική και υφαντουργία, αλλά και σε έννοιες όπως κυπριακή κουλτούρα, κέντημα κτλ. καθώς και η Βιβλιογραφική Ανασκόπηση πάνω στην κεντητική και σε κυπριακά γραμματόσημα, η μελέτη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό πρωτοτύπων γραμματοσήμων, σφραγίδων και τευχίδιου που θα αναδεικνύουν την κουλτούρα του νησιού. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και βελτίωση των πιο πάνω μέσω ερωτηματολογίου κατά την πρώτη φάση σχεδιασμού άτομα του χώρου και μη. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση της ολοκληρωμένης σχεδιαστικής πρότασης δηλαδή μια ολοκληρωμένη σειρά από γραμματόσημα βασισμένα στα κυπριακά κεντήματα, τευχίδιου στο οποίο θα εμπεριέχονται μέσα τα γραμματόσημα, και η σφραγίδας της σειράς. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν πάνω σε φάκελο για την πρώτη μέρα κυκλοφορίας για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα και την καλύτερη ανάδειξη των γραμματοσήμων.
Keywords: Κέντημα; Υφαντική; Κύπρος; Κουλτούρα; Γραμματόσημο; Σχεδιασμός; Embroidery; Textile; Cyprus; Culture; Stamp; Graphic Design