Η επίδραση της πολιτικής ιδεολογίας των κυπρίων απέναντι στο εμβόλιο του κορωνοϊου - Βασιλείου, Σταύρη (q, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η επίδραση της πολιτικής ιδεολογίας των Κυπρίων απέναντι στο εμβόλιο του Κορωνοϊού» εκπονήθηκε από την Σταύρη Βασιλείου, φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Δρ. Διονύσιου Πάνου και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021. Η νέα υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του Κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα δεδομένα της εποχής καθώς η αντιμετώπισή του αποτελεί ένα φλέγον θέμα συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η στάση των ατόμων ως προς τα εμβόλια είχε γενικότερα συζητηθεί καθώς η διστακτικότητα ως προς τα εμβόλια έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το ζήτημα γίνεται εντονότερο εν εποχή Κορωνοϊού. Η παρούσα πτυχιακή εργασία μελετά τη στάση των Κυπρίων απέναντι στο εμβόλιο του Κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα εξετάζει εάν αυτή επηρεάζεται από την πολιτική τους ιδεολογία. Στόχος της μελέτης είναι να εξετάσει τους πιθανούς παράγοντες που συσχετίζονται με τη διστακτικότητα του εμβολίου του Κορωνοϊού στο Κυπριακό κοινό και για τον σκοπό αυτό ελέγχονται οι μεταβλητές, Πολιτική Ιδεολογία, Θρησκευτικότητα, Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς, Φύλο, Ηλικία, Εκπαίδευση και Επαγγελματική κατάσταση. Μέσω των ερευνητικών ερωτημάτων, εξετάζεται (α) η γενικότερη στάση των Κυπρίων απέναντι στο εμβόλιο του Κορωνοϊού και (β) κατά πόσο υπάρχει συσχέτιση κυρίως μεταξύ της Πολιτικής Ιδεολογίας και της στάσης για το εμβόλιο του Κορωνοϊού. Μέσα από την βιβλιογραφική επισκόπηση αναδύεται η συσχέτιση των επιλεγμένων ανεξάρτητων μεταβλητών και της εξαρτημένης μεταβλητής που εξετάζονται. Η συγκεκριμένη πτυχιακή μελέτη ακολουθεί την ποσοτική προσέγγιση και ως εργαλείο συλλογής δεδομένων χρησιμοποίησε το ερωτηματολόγιο. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 200 Κύπριους πολίτες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η γενικότερη στάση των Κυπρίων απέναντι στο εμβόλιο του Κορωνοϊού τείνει να είναι ουδέτερη, καθώς υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ πολιτικής ιδεολογίας και στάσης για το εμβόλιο. Τέλος, όπως διαφάνηκε μέσα από τα ευρήματα η Θρησκεία, η Εμπιστοσύνη στους Θεσμούς αλλά και το Επίπεδο Εκπαίδευσης, φαίνεται να έχουν πιο ισχυρή στατιστικά συσχέτιση με τη στάση για το εμβόλιο παρά ο παράγοντας της Πολιτικής Ιδεολογίας.
Keywords: Κορωνοϊός; Εμβόλιο; Στάση; Πολιτική Ιδεολογία; Διστακτικότητα; Κύπρος; Covid-19; Vaccine; Attitude; Political Ideology; Hesitancy; Cyprus