Συμμετοχική δημοσιογραφία στην Κύπρο - Ρούσσος, Μάριος – Αντώνης (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου,Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Τίτλος: «Συμμετοχική Δημοσιογραφία στην Κύπρο» Το διαδίκτυο μέσα από την πορεία του και τις δυνατότητες εφαρμογής που προσφέρει, κατάφερε να εξελίξει αρκετά επαγγέλματα κάθε είδους και τομείς της καθημερινότητας των κοινωνιών. Η δημοσιογραφία όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έμεινε ανεπηρέαστη και πλέον το κοινό συμμετέχει δημιουργώντας το δικό του περιεχόμενο (User generated content). Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται κατά πόσο οι χρήστες διαδικτύου γνωρίζουν, χρησιμοποιούν και διατίθενται να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον συγκεκριμένα εργαλεία που προσφέρονται στις ιστοσελίδες μέσων επικοινωνίας. Για την πραγματοποίηση της πτυχιακής εργασίας, έγινε μια διαδικτυακή έρευνα με την βοήθεια ερωτηματολογίων. Στα αποτελέσματα που προέκυψαν το νεαρό κοινό των Κύπριων χρηστών αρέσκεται κυρίως στο σχολιασμό και διαμοιρασμό άρθρων με την βοήθεια των πλατφόρμων που προσφέρουν οι διαδικτυακοί τόποι των μέσων ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης, αναζητούν καθημερινή ενημέρωση και πιστεύουν ότι μέσα από αυτά τα εργαλεία η ενημέρωση του κοινού είναι πιο ολοκληρωμένη, δίνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης. Με αυτά υπόψη συμπεραίνεται ότι οι νεαροί χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο ενημερώνονται σε τακτά διαστήματα και παίρνουν μέρος στην διαδικασία ενημέρωσης με την βοήθεια των εργαλείων που προσφέρονται. Παράλληλα, έχουν την διάθεση να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο και να εντείνουν την συμμετοχή τους. Τέλος, η πτυχιακή εργασία έχει ως βασικό στόχο να προσφέρει γνώσεις και πληροφορίες στην βιβλιογραφία που αφορά το χώρο των μέσων επικοινωνίας, του κοινού και χρηστών του διαδικτύου στην Κύπρο
Keywords: participatory journalism -- Cyprus; Journalism -- Cyprus; Social networks -- Cyprus