Διερεύνηση ενεργειακών απαιτήσεων και θερμογραφικός έλεγχος διατηρητέου κτιρίου για ενεργειακή αναβάθμιση - Παπαδόπουλος, Δημήτριος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η υπερκατανάλωση ενέργειας έχει φέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στην ποιότητα ζωής, έτσι η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας είναι επιτακτική. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας κατέχει ο κτιριακός τομέας, για τον λόγο αυτό στην παρούσα διατριβή διερευνάτε ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης μια υφιστάμενης κατασκευής σε σχέση με το κόστος και με γνώμονα τη μεθοδολογία που ορίζει η Υπηρεσία Ενέργειας Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια σειρά οδηγιών σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό και τη θερμομόνωση των κτιρίων, όπως είναι η κοινοτική οδηγία 2010/31/EC που εφαρμόζεται στην Κύπρο και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατασκευών. Αυτό γίνεται καθώς η πλειοψηφία των κτιρίων είναι υφιστάμενα, τα πλείστα των οποίων δεν πληρούν τις ενεργειακές απαιτήσεις. Ο ενεργειακός έλεγχος των κατασκευών γίνεται μέσο πιστοποιημένων λογισμικών όπως είναι το iSBEMcy και 3DR.eziSBEM 2012, τα οποία εφαρμόζονται στην παρούσα διατριβή σε διατηρητέο κτίριο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά την ενεργειακή κατάταξη του υπό μελέτη κτιρίου γίνεται θερμογραφικός έλεγχος, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι χώροι που παρουσιάζουν αυξημένες θερμομονωτικές ανάγκες και να ελεγχθεί η θερμοροή μέσω του κελύφους. Έτσι, προσδιορίζονται με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επίπεδα θερμοπερατότητας των επί μέρους στοιχείων βάση των οποίων προτείνονται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Αφού υπολογιστούν τα φορτία του κτιρίου και μελετηθούν οι θερμικές απώλειες με διάφορους τρόπους προτείνονται επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, οι οποίες αξιολογούνται με οικονομικοτεχνικά κριτήρια. Έτσι, παρατίθενται μια σειρά επεμβάσεων οι οποίες αλληλοσχετίζονται και αξιολογούνται κατά πόσο είναι βιώσιμες ή μη. Συμπερασματικά, οι περισσότερες επεμβάσεις που προτάθηκαν μπορούν να εφαρμοστούν, καθώς παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά – περιβαλλοντικά οφέλη, διαφυλλάσοντας παράλληλα το παραδοσιακό χαρακτήρα του κτιρίου. «Προσαρμόσου ή εξαφανίσου, ανέκαθεν αυτός ήταν ο αμείλικτος νόμος της φύσης» H.G. Wells, 1866-1946.
Keywords: Εξοικονόμηση ενέργειας; Θερμομόνωση ενέργειας