Ενίσχυση κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα - Γεωργίου, Κατερίνα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Στη σημερινή εποχή, παρατηρούμε πως ο πιο πολύς κόσμος προστρέχει στην επισκευή και ενίσχυση μιας υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, αντί στην δημιουργία μιας νέας. Έτσι το τρέχων ζήτημα χρήζει ιδιαίτερης σημασίας για ένα Πολιτικό Μηχανικό, ο οποίος καλείτε να το υλοποιήσει. Η παρούσα πτυχιακή εργασία υποδιαιρείται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος γίνεται ανάλυση της παθολογίας των κατασκευών η οποία περιλαμβάνει τις βλάβες και τον τύπο βλάβης που εμφανίζονται στις υφιστάμενες κατασκευές. Επίσης, γίνετε περιγραφή της διαδικασίας διάγνωσης των βλαβών, η οποία περιέχει τα όργανα και τις μεθόδους διάγνωσης. Μετέπειτα, πραγματοποιείται καταγραφή των τεχνικών επισκευής και των υλικών ενίσχυσης και αποκατάστασης που έχουν την δυνατότητα να εφαρμοσθούν ανάλογα με τον βαθμό βλάβης σε κάθε δομικό στοιχείο ξεχωριστά. Ακολούθως περιέχονται οι βασικές αρχές ενίσχυσης, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη πριν την επιλογή ενίσχυσης. Στο συγκεκριμένο στάδιο περιλαμβάνονται οι στάθμες επιτελεστικότητας, τα επίπεδα γνώσης και συντελεστής εμπιστοσύνης, τα οποία είναι μέρη του Ευρωκώδικα 8, ο κανονισμός επεμβάσεων ΚΑΝ-ΕΠΕ., οι μέθοδοι ανάλυσης και η διαδικασία ανασχεδιασμού. Στο τέλος αυτού του μέρους γίνετε αναφορά στις ενισχύσεις που υποβάλετε μια υφιστάμενη κατασκευή ώστε να ανταποκρίνεται στους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς που τέθηκαν σε εφαρμογή πρόσφατα. Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της παρούσας πτυχιακής πραγματοποιείται μελέτη μιας υφιστάμενης κατασκευής. Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε στο πρόγραμμα 3DR.STRAD, και μετά από την ανάλυση και τον έλεγχο της μας υπέδειξε την κατάλληλη ενίσχυση που πρέπει να δώσουμε σε κάθε δομικό στοιχείο ξεχωριστά ώστε να ανταποκρίνεται στους υπάρχων κανονισμούς.
Keywords: Οπλισμένο σκυρόδεμα; Ενίσχυση; Υφιστάμενη κατασκευή; Αστοχία; Βλάβες; Ευρωκώδικάς 8