Έρευνα για το κυματικό ενεργειακό δυναμικό στην περιοχή της Κύπρου - Πολυκάρπου, Μιχάλης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η έρευνα για το θαλάσσιο κυματικό δυναμικό στις παράκτιες περιοχές της Κύπρου. Η έρευνα εστιάζει στην χωρική κατανομή της κυματικής ενέργειας στην παράκτια περιοχή της Κύπρου. Ο κύριος στόχος είναι η παροχή μιας λεπτομερούς εικόνας του κυματικού δυναμικού έτσι ώστε να βρεθεί κατά πόσο είναι εφικτή η ουσιαστική αξιοποίηση του. Με τον όρο ουσιαστική αξιοποίηση εννοείται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώνει λειτουργικά την αξιοποίηση αυτής της πηγής ενέργειας ( συνολικό κόστος, χρόνος μελέτης, εγκατάσταση, συντήρηση της πλατφόρμας περισυλλογής της κυματικής ενέργειας) . Μελετούνται οι παράμετροι του μέγιστου σημαντικού ύψους κύματος, του μέσου σημαντικού ύψους κύματος , της τυπικής απόκλισης του μέσου σημαντικού ύψους κύματος, της χρονικής περιόδου του κύματος, της τυπικής απόκλισης της κυματικής περιόδου, του κυματικού ενεργειακού δυναμικού και της τυπικής απόκλισης του κυματικού ενεργειακού δυναμικού. Δίνονται συμπεράσματα της μελέτης που εξάγονται από την έρευνα των κυματικών παραμέτρων.
Keywords: Κυματικό Δυναμικό; Παράκτιες περιοχές Κύπρου; Κυματική Ενέργεια; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας