Αξιολόγηση ατόμων με αφασία για Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία , σύμφωνα με το μοντέλο συμμετοχής - Μοδέστου, Χρυσάνθη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα μελέτη αξιοποιεί το μοντέλο συμμετοχής, με σκοπό την εύρεση και περιγραφή των παραμέτρων, στις οποίες θα πρέπει να επικεντρώνεται η αξιολόγηση των ατόμων που χρήζουν στήριξης από μεθόδους και στρατηγικές που εμπίπτουν στο πεδίο της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ). Επιπροσθέτως, στόχος της αποτελεί o εντοπισμός και η περιγραφή των εργαλείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια αξιολόγησης αυτών των παραμέτρων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και περιεκτικής αξιολόγησης για ΕΕΕ. Συμπληρωματικά, διαμέσου της παρούσας μελέτης, θα διερευνηθεί κατά πόσο μια περιεκτική αξιολόγηση βασισμένη στο μοντέλο συμμετοχής, μπορεί να συμβάλει στην λήψη των κατάλληλων θεραπευτικών αποφάσεων. Η μελέτη των ερευνητικών ερωτημάτων που τέθηκαν, έγινε μέσω ανασκόπησης της βιβλιογραφίας και μέσω πιλοτικής εφαρμογής των εργαλείων που εντοπίστηκαν, σε ένα άτομο με αφασία. Τα ευρήματα που αναδύθηκαν μέσω των παραπάνω διαδικασιών, κατέδειξαν πως για την υλοποίηση μιας περιεκτικής αξιολόγησης για ΕΕΕ, κρίνεται απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση του μοντέλου συμμετοχής. Αυτό συνεπάγεται με μια εξιδεικευμένη εξέταση όλων των παραμέτρων που προβάλλονται μέσα από το συγκεκριμένο μοντέλο, μέσω αξιοποίησης υφιστάμενων εργαλείων, επίσημων και ανεπίσημων, που αποδεικνύεται να συμβάλλουν σημαντικά στον καθορισμό των κατάλληλων κλινικών συστάσεων και αποφάσεων.
Keywords: Επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία; Αφασία; Αξιολόγηση; Μοντέλο συμμετοχής