Ένα ολιστικό σχήμα περιγραφής δεδομένων καταγραφής παραδοσιακών χορών για την προστασία, μετάδοση και ανάπτυξη νέων εφαρμογών - Γραμμαλίδης, Νίκος; Γιαννουλάκης, Σταμάτιος; Τσαπατσούλης, Νικόλας; Καμαρινόπουλος, Στέφανος; Μπαρμπούτης, Παναγιώτης; Δημητρόπουλος, Κοσμάς; Δουλάμης, Αναστάσιος (My University, 2017)
Οι παραδοσιακοί χοροί αποτελούν σημαντικά στοιχεία της τοπικής και παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς συμβάλλουν στην διατήρηση της συνοχής και της ενίσχυσης των δεσμών στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Συνεπώς η προστασία, μετάδοση και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων από νέες εφαρμογές καταγραφής χορών έχει ιδιαίτερη αξία. Δεδομένου ότι τέτοιες προσπάθειες συναντούν σημαντικές δυσκολίες που οφείλονται στην πολύπλοκη και δυναμική φύση των δεδομένων που πρέπει να καταγραφούν και να αναλυθούν (π.χ. χαρακτηριστικά της κίνησης, αλληλεπίδραση μεταξύ των χορευτών κλπ), η αλματώδης πρόοδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών συνεισφέρει σημαντικά σε αυτό τον τομέα. Στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων FP7 i-Treasures (2013-2017) και H2020 Terpsichore (2016-2020), αναπτύσσονται ήδη εργαλεία για την καταγραφή, την σημασιολογική ανάλυση, αποθήκευση τέτοιων δεδομένων/μεταδεδομένων αλλά και εφαρμογές που επιτρέπουν την εκμάθηση, την μετάδοση και την επαναχρησιμοποίηση των σχετικών καταγραφών σε διάφορες εφαρμογές (εκπαιδευτικές, ερευνητικές, πολιτιστικές κλπ.). Σκοπός αυτής της εργασίας είναι, αφού σκιαγραφήσει αυτές τις εφαρμογές και τους χρήστες στους οποίους απευθύνονται, να περιγράψει το σχήμα περιγραφής δεδομένων/μεταδεδομένων που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για τις καταγραφές παραδοσιακών χορών στα πλαίσια του έργου Terpsichore. Προτείνεται ένα «ολιστικό» σχήμα που συμπεριλαμβάνει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν μια χορευτική παράσταση κατηγοριοποιώντας τα σε 4 ευρείες κατηγορίες: χορός, καταγραφή, περιβάλλον, χορευτής. Το τελικό σχήμα θα συμπεριλάβει όλα τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο και θα αποτελέσει βασικό μέσο για την αποθήκευση και επικοινωνία δεδομένων και μεταδεδομένων μεταξύ των διαφόρων εφαρμογών του Terpsichore αλλά και εξωτερικών συνδέσμων (π.χ. Europeana).
Keywords: Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά; Καταγραφή; Προστασία; Μεταδεδομένα; 3Δ Οπτικοποίηση