Σύγκριση βιολογικών προϊόντων και καλλιέργειας σε σχέση με αυτά της συμβατικής - Κοντός, Γιάννης (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Με βάση τα δεδομένα της Κύπρου πραγματοποιήθηκε μια έρευνα σχετικά με τη σύγκριση των βιολογικών προϊόντων με αυτά των συμβατικών, καθώς και για τις 2 καλλιέργειες, της βιολογικής και συμβατικής εκμετάλλευσης. Στα πλαίσια της μελέτης μοιράστηκαν ερωτηματολόγια σε όλες τις πόλεις του νότιου μέρους της Κύπρου, σχετικά με την γνώμη των καταναλωτών για τα βιολογικά προϊόντα αλλά και τις γνώσεις που έχουν σχετικά με αυτά. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν καταγράφουν την παρούσα κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σχετικά με την αντιμετώπιση των προϊόντων και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς τους γεωργούς – εμπόρους. Επίσης τα εν λόγο δεδομένα, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για την έναρξη μιας σταθερής σχέσης μεταξύ γεωργών – καταναλωτών, μέσω της εκμάθησης και της καλύτερης ενημέρωσης και για της δύο πλευρές. Επιπλέον, σε μια επιπρόσθετη έρευνα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες – επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύθηκαν σχετικά με την σύγκριση της διατροφικής αξίας, την γεύση-ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων της βιολογικής και της συμβατικής γεωργίας. Εν κατακλείδι, σε ακόμα μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την U.S. Center for Disease Control and Prevention (CDC) σε 9282 άτομα σε εθνικό επίπεδο, έδειξε πώς το 100% των εθελοντών περιείχαν τόσο στο αίμα όσο και στα ούρα τους ποσότητες υπολειμμάτων και συγκεκριμένα 13 διαφορετικές από τις 23 που αναλύθηκαν. Πράγμα που οδηγεί σε περεταίρω ανάπτυξη και σχολιασμό το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια.
Keywords: Βιολογικά προϊόντα; Συμβατικά προϊόντα; Κύπρος; Biological products; conventional products; Cyprus