Σχεδιασμός βασικών τύπων αισθητήρων/μετατροπέων και δημιουργία βιβλιοθήκης στο AUTOCAD - Τσιάτταλου, Αγλαΐα; Αλβάνη, Μαρία (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι με την βοήθεια του λογισμικού AutoCAD να σχεδιαστούν σε δυσδιάστατη ή και τρισδιάστατη μορφή όπου είναι δυνατόν, βασικοί τύποι αισθητήρων/μετατροπέων και να δημιουργηθεί μια σχετική βάση δεδομένων (βιβλιοθήκη). Σε αυτή την βιβλιοθήκη θα μπορεί να έχει πρόσβαση ένας φοιτητής για να εξοικειωθεί και να κατανοήσει βασικές αρχές της λειτουργίας διάφορων αισθητήρων/μετατροπέων. Ταυτόχρονα η βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ένα μηχανικό για τον σχεδιασμό ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων ελέγχου και αυτοματισμών. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή σχετικά με τις έννοιες των όρων αισθητήρες, μετατροπείς και όργανα μέτρησης. Επίσης γίνεται αναφορά στον ρόλο και την χρησιμότητα τους όπως επίσης και τις διάφορες κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται. Στο κυρίως μέρος της διπλωματικής εργασίας γίνεται μια επιλογή βασικών αισθητήρων/μετατροπέων από κάθε κατηγορία και υλοποιείται η λεπτομερής σχεδίαση και περιγραφή του καθενός με την βοήθεια του σχετικού λογισμικού. Τέλος στο παράρτημα επισυνάπτονται φωτογραφίες καθώς και επιπρόσθετες πληροφορίες για κάθε αισθητήρα/μετατροπέα όπως αυτές έχουν αντληθεί από διάφορες πηγές.
Keywords: Λογισμικού AutoCAD; Βάση δεδομένων; Αισθητήρας; Μετατροπέας; Ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα